la crònica
Vaques, bascos que tallen troncs i moltes parades
La Fira Comarcal de Primavera de Campllong ha arribat aquest cap de setmana a la 32a edició i això vol dir que té ja una llarga tradició i està molt ben estudiat com fer que tot funcioni i sigui any rere any un èxit. Un dels seus principals atractius és la varietat. Hi ha un important component agrícola i ramader, és obvi. De fet, és el que presideix la fira. I hi ha també un gran espai per a les clàssiques parades de totes les fires, les de productes alimentaris i artesans. A més, però, s'hi han sabut afegir moltes mostres, exposicions, exhibicions, concursos, etc. que hi donen un valor afegit i fan que a les riuades de gent no els faci res pagar un euro per entrar a una fira, un esdeveniment que sol ser gratuït. El bon temps ha acompanyat també aquest any i ahir al migdia Campllong era un niu de famílies amunt i avall dels 4.000 metres quadrats habilitats. Per allà al mig també deambulava el conseller Felip Puig –dissabte, en la inauguració, hi era Santi Vila–. Entre els espectacles amb més concurrència hi havia el 32è concurs morfològic de vaques frisones –el dia abans havia estat el torn del burro català–i l'exhibició de diferents tipus de talls de troncs a càrrec d'un equip basc. De les vaques dir que anaven desfilant per la part de davant de l'envelat on es feia la competició com si fossin models, tot i que també n'hi havia alguna de més morruda que tirava coces al pobre mosso que l'acompanyava. Al públic, tot això li encantava. Més encuriosits i tot estaven davant dels bascos que tallaven troncs. Van ser diversos tipus de demostracions: amb una sola mà, a un tronc gegant, amb una aixada... L'últim va ser en Patxi, a qui van haver d'aguantar dret el tronc que tallava perquè el que li feia de pedestal trontollava i no era molt clar on podia anar a parar la destral. I vinga fotos i fotos. Tothom comentant com n'era, de forçut. És clar que també hi havia qui deia que allò amb un motoserra es tallava en un minut. Al final, pregunta a l'aire: algun voluntari a provar-ho? Ningú. La gent ja anava cap a la següent atracció. O a dinar, perquè, com deia a l'inici, està tot molt pensat i fins i tot hi ha un bar restaurant a preus populars. Per passar-hi el dia.