Societat

Premi europeu a un parc fet per tots

L'Skate Park d'Arbúcies ha rebut un reconeixement del Premi Europeu de l'Espai Urbà

Es va inaugurar el 2012 i va ser construït i dissenyat per vilatans i futurs usuaris amb material reciclat

Es va utilitzar uncontenidor marítim a preu de ferralla i material de l'eix transversal

El 2011, un grup de nens i adolescents es van organitzar a Arbúcies per reclamar la construcció d'un parc de patinatge. Amb un ajuntament en la ruïna econòmica, un projecte de parc que en alguna ciutat propera havia costat al voltant de 200.000 euros tenia poques possibilitats d'èxit, però va acabar sent una realitat per menys d'una quarta part del que hauria estat el seu pressupost normal. El secret va ser el treball desinteressat d'un col·lectiu de dissenyadors i arquitectes (Straddle3), amb la col·laboració del patinador Sergi Arenas, nens, adolescents i pares, i l'empenta de l'Ajuntament d'Arbúcies. Ara, el projecte ha aconseguit un reconeixement únic en ser finalista del Premi Europeu de l'Espai Urbà 2014, que organitza cada dos anys el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Les obres premiades i finalistes es publicaran a l'arxiu europeu d'espai públic urbà i s'exposaran al CCCB fins al proper 4 de juny. Més tard, es presentarà l'exposició a diverses ciutats europees i americanes.

Aquest any s'hi van presentar 274 projectes de 194 ciutats d'arreu d'Europa, i els projectes guanyadors han estat, ex aequo, la reforma del port vell de Marsella, en què ha participat l'arquitecte Norman Foster, i la Vall Trenada d'Elx. Entre les quatre mencions especials hi ha el teatre La Lira de Ripoll, i entre els dinou finalistes, l'Skate Park d'Arbúcies. El premi pretén reconèixer i estimular la creació destinada a millorar i recuperar l'espai públic a viles i ciutats.

Del disseny de l'Skate Park, n'és responsable sobretot l'arquitecte arbucienc David Juárez, director del col·lectiu Straddle3, que és l'entitat que va presentar el projecte a concurs. “A Straddle intentem promoure processos de participació radical, que els assumptes urbans es tractin de la manera més oberta possible amb els que ho han de viure i fins i tot que els puguem dissenyar amb ells”, explica Juárez. “Alguns de nosaltres vivim a Arbúcies, hi ha nanos amb molta iniciativa i ens vam posar al seu servei”, continua. Straddle3 va presentar el projecte (encara sense executar) al premi ID Sport el 2011, i va aconseguir el màxim reconeixement, que li va valer 7.500 euros de premi. Una condició del premi era que es destinés a fer possible el projecte. “El premi va ser un impuls final perquè l'Ajuntament ho veiés claríssim”, explica Juárez. Finalment, es va acabar construint per uns 40.000 euros, gràcies a algunes subvencions i, sobretot, la col·laboració vilatana, renunciar a honoraris, l'autoconstrucció i el reciclatge de material.

Material de segona mà

Juárez explica que bona part del material que ha fet possible el parc és de segona mà: “Vam comprar un contenidor marítim a preu de ferralla, que primer vam utilitzar com a magatzem d'obra i en una segona fase servirà com a club de skate, taller i zona de reunió.” Molta part del material són excedents de construcció de l'eix transversal, sobretot elements prefabricats de formigó que se'ls van cedir gratuïtament. Finalment, el parc es va inaugurar el 2012.

L'Ajuntament d'Arbúcies també veu amb orgull aquest nou espai. Per al primer tinent d'alcalde, Jaume Salmeron, “es tracta d'un projecte que aporta un valor afegit a Arbúcies, des d'una òptica social i de sostenibilitat, a més de millorar la gestió d'un espai que esdevé punt de trobada, veïnatge i convivència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.