Societat

Els Mossos donen per resolts una trentena de robatoris al Baix Empordà i el Gironès

L'operació Pinyataire permet desarticular una grup criminal especialitzat en assalts violents i detenir 16 sospitosos

Els lladres actuaven amb molta violència i cometien amenaces, lesions i agressions sexuals

L'operació Pinyataire, ha permès donar per resolts una trentena de fets delictius que van causar una gran alarma social a la zona, 10 dels quals són robatoris amb força i 20 robatoris violents on els autors també van cometre lesions, amenaces i agressions sexuals. Els Mossos d'Esquadra han donat per desarticulat una banda a la que s'imputen 30 assalts violents a domicilis del Baix Empordà i el Gironès. L'operació policial ha permès detenir 16 persones, entre les quals hi ha els dos caps de la xarxa.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha anunciat aquest dimecres en una roda de premsa a Girona el desmantellament d'aquest grup criminal molt “actiu i perillós” especialitzat en robatoris violents i amb força a domicilis. Els Mossos atribueixen a alguns dels arrestats 10 agressions, tres de les quals de tipus sexual.

Els detinguts són quinze homes de nacionalitat marroquina i una dona de la neteja de nacionalitat belga, tots ells amb edats compreses entre els 25 i els 40 anys i veïns de Sant Feliu, Platja d'Aro, Salt i Llagostera. Entre ells hi ha els dos líders del grup, dos homes de 25 i 36 anys que participaven en totes les accions de la banda amb l'ajuda d'uns companys que anaven variant.

La investigació, que ha durat 7 mesos, ha permès desarticular el grup quan estava preparant dos nous robatoris violents a urbanitzacions de Platja d'Aro. Els Mossos es van posar en contacte amb les possibles víctimes, els van donar la protecció necessària per evitar qualsevol atac. Així, la nit del 4 de maig van poder sorprendre i detenir dos dels tres assaltants, que van resultar ser els caps de la banda, quan intentaven accedir al domicili. El tercer autor va ser detingut més tard.

El dilluns 5 de maig els Mossos van realitzar 5 entrades al domicilis dels lladres, tots ells a Sant Feliu de Guíxols. En els escorcolls es van comissar televisors, telèfons mòbils, joies, divises de diferents països i 30.000 euros en efectiu. En paral·lel, es va detenir les altres catorze persones que presumptament formaven part de l'organització.

La investigació es va iniciar fa dos anys arran de diversos robatoris amb violència a cases d'urbanitzacions aïllades del Baix Empordà i el Gironès. La recerca va permetre detectar una manera d'actuar que feia pensar en l'autoria d'un mateix grup. A més, es va identificar una persona relacionada amb un dels robatoris. A partir d'aquesta primera identificació es va determinar quants integrants tenia l'organització i quines tasques portaven a terme.

Els assalts, que es van produir entre el 2011 i el 2014, eren molt violents i els lladres buscaven causar el terror entre les víctimes amb amenaces i agressions. En set ocasions els autors van agredir físicament les víctimes i en tres es van produir agressions sexuals. En un dels casos els assaltants van ruixar amb gasoil la víctima i la van amenaçar amb cremar-la viva. En un altre cas van jugar a la ruleta russa amb un revòlver per saber on era la caixa forta.

Els investigadors atribueixen als detinguts un total de 20 assalts a domicilis, quatre d'ells en grau de temptativa i 10 robatoris més amb força en habitatges. Els fets delictius s'haurien comès a les localitats gironines de Platja d'Aro (8), Santa Cristina d'Aro (3), Calonge (2), Llagostera (2), Cassà de la Selva (2), Campllong i Vilobí d'Onyar, així com a Matadepera (Vallès Occidental).

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha definit els detinguts com “uns criminals sense escrúpols que actuaven contra persones febles” i ha explicat que estaven perfectament jerarquitzats. Espadaler ha admès l'existència d'un problema amb els assalts violents i ha subratllat que “l'esforç que hem fet ha acabat donant fruits amb la desarticulació d'un grup criminal molt violent autor de, com a mínim 30 fets delictius”. En aquest sentit, s'ha mostrat satisfet perquè, al seu parer, “aquesta desarticulació farà descendir aquesta tipologia de fets delictius”.

Això no obstant, ha volgut fer una crida a la prudència: “No abaixarem la guàrdia, continuarem mantenint activat el POE habitatge, no ens volem ni podem instal·lar en el cofoisme i per tant seguirem prevenint la delinqüència i perseguint els seus autors”

D'altra banda, el conseller ha puntualitzat que aquest grup criminal no és el responsable de la mort de l'expresident de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Jordi Comas, qui va perdre la vida després de ser víctima d'un assalt violent al seu habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Cinc projectes inclusius a Barcelona, finançats amb l’impost turístic

Barcelona

El White Summer de Palamós tanca amb 29.230 visitants

PALAMÓS
SALUT

La UPC desenvolupa una eina predictiva per personalitzar el tractament de la psicosi

Barcelona

Les piscines municipals de Palau i de Santa Eugènia tancaran per fer manteniment

GIRONA

La IAEDEN-Salvem l’Empordà presenten al·legacions a una modificació del POUM de Llers

LLERS
societat

La justícia de Groenlàndia prorroga la detenció del defensor de les balenes Pau Watson

barcelona
medi ambient

Controlen les emissions contaminants dels vaixells amb un dron

Barcelona

Ultimen les obres de millora de la pista polivalent del barri de Can Borell

BLANES

Dracma de Plata per l’aportació en la detecció del càncer de pell per Campmol i Ricart

ROSES