Silmar troba brossa a Begur, l'Escala i Badalona
La xarxa d'estacions litorals de vigilància només detecta deixalles en tres
Hi ha contaminació en altres
Els bussejadors voluntaris de la xarxa Silmar impulsada per la Fundació Mar han trobat brossa al fons marí costaner de Begur, Badalona i l'Escala. Són les tres úniques de la quinzena d'àrees submarines catalanes observades durant l'any passat en què s'ha trobat una quantitat significativa de brossa.
Els bussejadors de Silmar realitzen itineraris submarins periòdics en àrees concretes del fons marí litoral que funcionen com a estacions de control. Quatre de les estacions de control es consideren degradades per la presència de deposicions humanes terrestres: Punta Romaní de l'Escala, Aiguafreda de Begur, el Pont del Petroli de Badalona i Punta de la Móra de Tarragona.
En els tres primers casos, estacions que Silmar ha suspès per la degradació creixent, els submarinistes han trobat directament deixalles. A Punta Romaní ha disminuït la presència històrica de residus, probablement per la implantació de contenidors verds al llarg de la carretera d'accés, segons l'informe Silmar 2013. Però la pressió continuada de la pesca amb canya fa que encara s'hi trobin fils abandonats, esquers, ploms, hams, llaunes de beguda, contenidors d'esquer i bosses de plàstic.
En el cas d'Aiguafreda, cala pressionada pel gran fondeig d'embarcacions a l'estiu però també per la pesca esportiva que s'hi practica intensivament des de les roques, els voluntaris han trobat al fons marí trossos de cadenes i ferros d'embarcacions, fils de pesca, bosses de plàstic, llaunes de begudes, ampolles d'aigua, roba de platja i una gran quantitat de ploms de pesca.
Al Pont del Petroli de Badalona, molt concorregut tot l'any però sobretot a l'estiu, també s'hi han detectat moltes deixalles. En aquest punt, però, el principal motiu per haver suspès l'estat de l'espai és l'hegemonia creixent d'un cnidari invasor que està substituint una espècie mediterrània.
Tot i que no s'observa la presència directa de deixalles a l'estació submarina de la tarragonina Punta de la Móra, es detecta la presència a partir de 15 m de fondària d'un fons marí fangós, segurament per “excés de deposició de partícules terrestres”, explica l'informe del Silmar. Tot i ser pròxima al port de Tarragona, aquesta àrea presenta un estat ambiental general millor que l'àrea que la xarxa vigila a tocar de l'emissor d'aigües residuals de Torredembarra.