Societat

LA CRÒNICA

Corrandes sota la pluja

De les corrandes de Beget, als romanços, nyacres, garrotins o albaes. La cinquena edició del combat de corrandes de Montagut va aplegar participants d'arreu del país en un recorregut per les diferents varietats de glosa popular. L'enginy, la rapidesa mental i l'art per trobar la rima són vitals en una lluita dirigida per la ponicana Marta Rius, que anava marcant el format que haurien de seguir les gloses i les temàtiques. Per començar, com mana la tradició, els glosadors havien de presentar-se i dir el número que calçaven de sabata seguint la tonada de la corranda garrotxina, però abans de començar els van sumar una altra complicació: la proposta que felicitessin la ponicana pels quaranta anys que celebra avui va prosperar. I els competidors, amb més o menys traça i una bona càrrega d'ironia, se'n van sortir.

La política, el model territorial o la realitat cultural i lingüística van ser altres dels temes que es van tocar en el combat, organitzat pel Grup de Joves de Montagut i Arran Garrotxa. La meteorologia, però, també hi va ser doblement present. El sol i la xafogor inicial –“aquí ningú no és feixista / tots esteu d'esquena al sol”– i estrofa rere estrofa, van derivar cap a un xàfec primaveral, però sense deixar de banda en la rima l'esperit solidari de la jornada: “Que continuï bé la farra / encara que vingui pluja. / Consumiu tots a la barra / per salvar Sant Aniol d'Aguja.” I és que els beneficis de la festa es destinaran a la rehabilitació del refugi.

L'aiguat, però, no va trastocar la festa. Glosadors, músics, jurat i públic van agafar els estris i les cadires i van continuar el combat al casal. Entre els participants, diversos mestres de la disciplina, com ara la guanyadora del concurs, la sabadellenca Laia Pedrol; el diverses vegades rei de les nyacres d'Espolla, Ferriol Macip; o un dels glosadors més populars, el cantant Francesc Ribera, Titot, que sense pèls a la llengua va dedicar un irreverent garrotín als membres del jurat: “Us presento ara la Rut, / que és simpàtica i astuta / no pas com els del jurat, / que són tots uns...”

Els encarregats de decidir les successives eliminacions eren enguany per Josep Maria Tegido, Gustinet d'Espolla, organitzador de la trobada de cantadors d'Espolla; Xevi Baca –president de Ràdio 90– i l'actriu Agnès Busquets, membre de l'equip de Polònia a TV3.

A còpia de rimes i xarrups de ratafia i cervesa, la jornada va continuar al vespre amb l'actuació del grup Eina. Abans, l'havien precedit l'exhibició de talla de fusta de l'escultor garrotxí Kiku Pujol i una cercavila de l'associació cultural Terra Aspra, amb el ball dels gegants del municipi, l'Esparver i la Coralí, la colla local de cavallets, el drac Niol i de les colles bastoneres Picadits, de Vilassar de Mar, i Cop de Garrot, de Berga. El dinar popular va estar precedit, a més, d'un vermut-tertúlia sobre la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona