Societat

L'Institut Geogràfic estableix una relació directa entre els terratrèmols i el Castor

L'informe sobre el projecte conclou que la injecció de gas hauria “accelerat el procés sismotectònic”

L'estudi revela l'existència d'una falla fins ara no identificada a la zona

L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha conclòs que existeix una “relació directa” entre la injecció de gas al magatzem submarí Castor i els més de 400 sismes que es van produir al setembre de 2013 al litoral nord de Castelló. L'informe elaborat per l'organisme estatal sobre l'activitat sísmica a l'entorn del projecte revela l'existència d'una falla a la zona fins ara no identificada i assegura que no es va tenir en compte l'informe d'“impacte de sismicitat induïda” per determinar la perillositat de l'activitat.

L'estudi té en compte la perillositat sísmica de la zona i estableix “una relació directa” entre la injecció de gas en el projecte Castor” i l'origen de la sèrie sísmica registrada a la zona. L'IGN afegeix que aquesta injecció de gas hauria “accelerat el procés sismotectònic amb acumulació d'esforços”.

L'informe ha estat facilitat a Efe pel diputat d'IU al Congrés Ricardo Sixto, que hi ha tingut accés després d'una petició d'informació al Congrés en relació amb l'informe de l'Institut Geogràfic Nacional sobre els sismes a l'entorn de la plataforma Castor, situada davant de les costes de Vinaròs.

L'estudi de l'Institut Geogràfic Nacional precisa que va començar a fer un “seguiment especial” del projecte a causa de l'increment diari de l'activitat sísmica al Golf de València, a uns 20 quilòmetres de la costa, davant de Vinaròs, a partir del 5 de setembre de 2013. El 26 de setembre l'IGN va rebre l'encàrrec de realitzar un informe sobre l'esmentada activitat per part del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Sobre la perillositat de l'emplaçament de la plataforma, va obtenir un valor corresponent al “nivell més baix de perillositat sísmica a considerar en la Normativa Sismoresistent”. No obstant això, puntualitza que “no es va tenir en compte l'impacte de sismicitat induïda”, que caldria estudiar per al cas d'emplaçaments que puguin generar-la.

D'altra banda, recorda que del total de prop de 450 sismes registrats al setembre del 2013, tres dels quals van superar la magnitud 4 en l'escala Richter, una quinzena van ser sentits per la població de forma “lleu o molt lleu”.

En les seves conclusions l'informe assenyala que l'activitat sísmica registrada no pertany a la de l'anomenada falla d'Amposta, de manera que “es tractaria d'una altra falla no cartografiada”, i aconsella que siguin experts geòlegs els qui la identifiquin.

En aquest sentit, recorda que entre l'any 1920 fins a l'1 de juny del 2013, el nombre de sismes registrats en aquesta zona va ser de 203, amb una magnitud màxima de 3,3 graus en l'escala Richter.

L'informe datat al desembre del 2013, va ser remès pel Congrés al diputat amb data de 10 d'abril. L'informe de l'IGN posa de manifest que va existir una relació directa entre l'activitat de la planta Castor i els centenars de sismes que es van produir al setembre del 2013, quinze dels quals van ser percebuts per la població.

Després de conèixer les conclusions d'aquest informe, Sixto ha reiterat la petició de tancament definitiu de la planta, i que aquesta clausura “no acabi costant diners als ciutadans i als consumidors de gas”.

Per al diputat d'IU, “no només es posa de manifest la relació directa entre els sismes i el Castor, sinó que van haver de fer-se més informes abans d'autoritzar el projecte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.