Nova campanya d'Arrels per aconseguir préstecs solidaris
L'entitat, que atén persones sense llar, demana aportacions de 3.000 euros que retornarà al cap de sis mesos o un any
L'any passat ja van aconseguir gairebé 150.000 euros amb aquesta fórmula
Deixar 3.000 euros a una entitat social que es compromet a retornar-los al cap de sis mesos o, com a molt, un any. Arrels Fundació, amb seu al Raval de Barcelona i que l'any passat va atendre 1.365 persones sense llar, acaba de posar en marxa una nova campanya de préstecs solidaris per aconseguir recursos: demana a la gent que li deixin 3.000 euros que els seran retornats sense interessos al cap de sis mesos o d'un any. “Són uns diners que necessitem per fer front al nostre dia a dia –explica el director d'Arrels, Ferran Busquets–, però que ens comprometem a tornar com més aviat millor”.
L'endarreriment en el cobrament de les subvencions públiques i el fet que bona part dels ingressos per donatius no els arribin fins a finals d'any fan que les entitats s'hagin de buscar la vida. En aquests moments, per exemple, Arrels està pendent de saber la resolució tant de les subvencions del Departament de Benestar Social com de les procedents del 0,7% de les declaracions de la renda de l'any passat. Però el dia a dia no perdona: més d'un miler de persones passen anualment pel seu centre obert i unes 180 estan allotjades en pisos, pensions, habitacions de relloguer i la llar residència Pere Barnés.
A més, els últims anys les entitats es veuen atrapades per les despeses financeres que generen les pòlisses contractades als bancs. En el cas d'Arrels, les pòlisses van significar l'any passat 37.700 euros d'interessos.
“Ens comprometem a tenir els diners només mentre ens siguin necessaris”, subratlla Busquets. L'any passat es va posar en marxa per primer cop aquesta fórmula de préstecs solidaris amb una molt bona resposta: 34 persones van aportar-hi 148.200 euros i es van
poder pagar 6.821 nits d'allotjament i 5.593 àpats. L'objectiu és ara, com a mínim, repetir-ho.
“És evident que només ens fa un préstec qui ens té confiança, però intentem que més gent ens conegui i també ho faci”, planteja el director. Curiosament, explica que la majoria de prestadors no demanen cap tipus d'explicació. I alguns repeteixen en la nova edició de la campanya.
El finançament s'ha convertit en un maldecap per a les entitats. La Taula del Tercer Sector Social ha creat una cooperativa –Finan3– per facilitar-los accés al crèdit i alhora assessorament financer.