Societat

Nous incidents en la tercera jornada de protestes pel desallotjament de Can Vies

Els Mossos carreguen contra la manifestació quan intentava arribar a la seu del Districte

Els manifestants cremen una furgoneta de TMB al Guinardó

Sants s'omple amb més d'un miler de persones vingudes d'altres punts de la ciutat

Les protestes s'estenen a una cinquantena de punts arreu dels Països Catalans i també al barri de Gamonal de Burgos

La plaça de Sants de Barcelona s'ha omplert aquest dimecres al vespre de centenars de persones que s'han concentrat en la tercera jornada de protestar contra el desallotjament del centre social ocupat Can Vies el dilluns passat.

Les protestes contra el desallotjament s'han estès aquesta tarda diferents punts de la capital catalana a través d'una convocatòria a les xarxes socials amb l'etiqueta #efectecanvies. Marxes procedents d'altres districtes com Gràcia o l'Eixample s'han dirigit cap a Sants per expressar el seu rebuig a l'actuació policial.

Més d'un miler de persones s'han manifestat a la plaça de Sants a partir de dos quarts de nou de la nit i han tallat la carretera de Sants. La marxa ha transcorregut sense incidents fins a dos quarts de deu de la nit, quan la policia ha advertit els manifestants que volien arribar fins a la seu del Districte que no podien superar el carrer Creu Coberta, segons l'ACN. Segons informa EFE, els Mossos d'Esquadra han realitzat fins a tres càrregues després d'advertir als manifestants en diverses ocasions que no tenien autorització per prosseguir amb l'acte de protesta. Segons un portaveu dels Mossos, la policia ha utilitzat puntualment divers material antiavalots, com projectils viscoelàstics

Aleshores la manifestació s'ha dissolt i, segons testimonis presencials, els manifestants han llançat pedres, ampolles i petards, a més d'amuntegar contenidors i calar-los foc per fer barricades. Davant les càrregues els participants en la protesta s'han dispersat pels carrers adjacents al carrer de Sants. Segons La Directa, almenys dues persones han estat detingudes a l'Avinguda Sant Antoni.

Al barri del Guinardó, també s'han produït alguns aldarulls quan un grup de manifestants ha cremat una furgoneta de TMB –empresa propietària de la finca de Can Vies–, segons ha confirmat la mateixa companyia, i també han atacat alguns caixers automàtics.

Aquest vespre hi ha hagut convocatòries a una cinquantena de punts arreu del país com Lleida, Girona i Tarragona o Igualada, Mataró, Sabadell, Manresa, Berga, Viladecans o Vic, entre d'altres. Es dóna el cas que en aquesta última, la manifestació ha acabat amb un escarni davant la casa del conseller d'Interior, Ramon Espadaler.

El desallotjament de Can Vies ha rebut la solidaritat d'uns 300 manifestants que han recorregut els carrers de Girona enmig d'un fort dispositiu policial. La marxa ha començat a la plaça del Vi, davant l'ajuntament, i ha passat per davant la seu de CiU i la delegació del govern. Els manifestants han cridat proclames com “Si Can Vies va a terra, Girona en peu de terra”, “Convergència se'ns acaba la paciència” o “Amb caputxa o sense, Can Vies es defensa”. Al manifest, han celebrat la dimissió del director general de la Policia, però també han reclamat la renúncia del conseller d'Interior.

Un centenar de persones s'han concentrat a la plaça de la Paeria de Lleida en suport a Can Vies per marxar després per l'Eix Comercial i fins a l'edifici dels Sindicats. Durant el recorregut han fet pintades a la seu del PSC i de La Caixa i han llençat pilotes de pintura a la seu d'Unió i també a una periodista de l'ACN, segons informa la mateixa agència de notícies.

A Tarragona, els convocants s'han citat a les set de la tarda davant la seu de CDC a la ciutat, però un notable desplegament policial –amb almenys quatre vehicles de l'ARRO i més d'una vintena d'agents– els ha deixat rere unes tanques a més de 50 metres, en plena avinguda de Catalunya. Els manifestants han llegit un manifest, han llençat proclames contra el desallotjament de l'edifici i han iniciat una marxa que ha finalitzat pels volts de les vuit al davant de la Delegació del Govern a Tarragona, al carrer Sant Francesc. Durant la protesta no s'han registrat incidents. A Reus, més de mig centenar de persones s'han aplegat a les vuit del vespre a la plaça del Mercadal i han continuat la protesta pels carrers de la capital del Baix Camp, mentre que a Tortosa poc més d'una vintena de manifestants s'han concentrat a la plaça de l'Àngel. A Valls, una altra concentració n'ha aplegat prop d'una quarantena i una vintena més han protestat al Vendrell.

Ciberatac als Joves d'Unió

També s'han produït concentracions en solidaritat amb Can Vies a fora de Catalunya a llocs com Palma, València i el barri de Gamonal (Burgos). A la capital mallorquina la policia ha dispersat la manifestació i, segons contrainfo.cat, hi ha almenys cinc persones retingudes.

Els actes de protesta també s'han estès a Internet ona al llarg del dia s'ha registrat una intensa activitat a les xarxes socials de l'etiqueta #EfecteCanVies. A més, la pàgina web de Unió de Joves (les joventuts d'UDC) ha patit un ciberatac. Els hackers han penjat un missatge reivindicant Can Vies i un vídeo del grup de ciberactivistes Anonymous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia