Societat

Crítiques als Mossos per falta de previsió en el dispositiu de dimarts

L'oposició demana a Trias que convoqui una junta de seguretat per posar fi a la descoordinació

Un sindicat policial qualifica el desplegament de “patètic”

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ja va deixar clar ahir al matí que el dispositiu del vespre seria contundent. Espadaler va considerar que amb la reacció al desallotjament i enderroc de Can Vies s'havia traspassat una “línia vermella” i que en vista d'això tocava llançar “un missatge de fermesa”. No va voler entrar, però, en els nombrosos retrets que, un cop més, han rebut des de dilluns les actuacions de la policia catalana, qüestionada des de la primera nit de disturbis a còpia de fotos i vídeos penjats a internet que evidencien moments de descontrol d'alguns agents o càrregues indiscriminades, però que ahir van pujar de to.

La facilitat amb què dimarts els esvalotadors van poder calar foc a la màquina excavadora que s'estava fent servir per enderrocar l'antic centre social ocupat, el fet que la màquina cremés durant hores, sense que es muntés cap dispositiu per apagar l'incendi, o la dimensió inicial de l'operació, van ser ahir objecte de crítiques fins i tot des de dins.

De “patètic” va qualificar ahir el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME-CCOO), minoritari en el cos, el desplegament preparat dimarts, muntat “amb pocs efectius i sense un cap màxim de comandament que no fos un sergent”, segons el sindicat, que denuncia que tant els antiavalots de la brigada mòbil com els agents de l'àrea de recursos operatius (ARRO) que van participar en el dispositiu van estar “venuts” i “van ser afusellats amb llançament d'objectes de tota mena” sense que se'ls autoritzés a fer servir la llançadora de projectils viscoelàstics que substitueixen les bales de goma fins hores després. “On era la tanqueta [d'aigua] o el canó de so? O és que tal com ja hem avisat, en fets greus no serveixen de res?”, diu també el comunicat.

Els grups de l'oposició a Barcelona també van criticar el dispositiu i van demanar una reunió de la Junta Local de Seguretat, integrada per Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana i els seus respectius responsables polítics, per evitar que repeteixin les errades de coordinació que ahir tota l'oposició a l'Ajuntament va censurar.

Tot i que Trias va evitar explicitar cap retret a l'actuació policial, va concedir que “es podria haver protegit” l'excavadora cremada. “Però el problema no és la protecció de l'excavadora, és que cremaran una altra cosa”, va cloure. En tot cas, alguna cosa ha grinyolat, tot i que per Trias “s'ha d'arreglar internament”. Ho va evidenciar el regidor de Sants, Jordi Martí, que primer va admetre: “No prevèiem la dimensió d'aquesta reacció.” Després, quan li van preguntar si realment no s'ho podia esperar, coneixent el terreny i la problemàtica, va matisar que amb el plural es referia a “totes les administracions” involucrades en la seguretat, Ajuntament i Generalitat. “Tot i que mai al 100%, el regidor de Sants-Montjuïc sí podia imaginar-se la dimensió de les reaccions.” I, tot seguit: “Els que estem en aquesta taula [ell, Trias i la tinent d'alcalde Sònia Recasens] sabíem quines podien ser. No puc dir res més.” Al regidor li tocava mossegar-se la llengua.

D'altra banda, ahir al vespre l'agència Efe assenyalava que la Policía Nacional havia enviat a Barcelona uns 200 antidisturbis procedents de la resta de l'Estat per donar suport als Mossos. Tanmateix, fonts dels Mossos van indicar que ni els havien demanat ni estaven actuant en el dispositiu policial d'ahir al vespre.

LES FRASES

Tenim un problema greu com a país i com a societat si qui s'ha de justificar és la policia
Ramon Espadaler
conseller d'interior
Sí, es podia haver protegit l'excavadora. Però el problema és que cremaran una altra cosa
Xavier Trias
alcalde de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia