Societat

Els pitjors aldarulls

El barri de Sants viu la tercera nit d'enfrontaments, els més durs i amb tàctiques de guerrilla urbana

La concentració prèvia va reunir milers de persones vingudes d'arreu de la ciutat i de l'àrea metropolitana

Les pitjors previsions es van complir i Sants va viure la tercera nit d'aldarulls, el més greus des què els Mossos d'Esquadra van desallotjar, dilluns al migdia, Can Vies. Els més greus a causa de la gran quantitat de gent que s'havia aplegat a la plaça de Sants provinents de diferents barris de la capital catalana i de diferents municipis de l'àrea metropolitana. De fet, ahir s'havien convocat una cinquantena de concentracions de suport a Can Vies i les més properes a Sants es van convertir en marxes a peu o en metro fins al barri barceloní.

Els incidents van començar després que milers de persones –entre 2.000 i 3.000 segons les fonts– es concentressin a la plaça de Sants i comencessin una manifestació, encara pacífica, cap a la seu del districte. Grups petits i molt mòbils amb persones encaputxades van començar a atacar entitats bancàries i muntar barricades, cosa que va provocar que part de la gent marxes amb crits “d'així no”. Els Mossos van advertir per megafonia que la manifestació no estava autoritzada i que s'havia de dissoldre. I acte seguit, les furgonetes dels Mossos d'Esquadra van iniciar la maniobra per dissoldre els manifestants –circulant a gran velocitat– i van ser rebuts per una pluja de pedres, ampolles i tot tipus d'objectes.

A partir de llavors, els Mossos van encerclar completament el barri per controlar la zona mentre els grups més violents començaven a muntar barricades, cremar contenidors i arreplegar pedres d'arreu. Va començar, com en les nits anteriors, un joc de la rata i el gat entre policies i manifestants que continuava a l'hora de tancar aquesta edició, quan s'havien produït les primeres detencions. Els moviments dels violents, però, eren propis de la guerrilla urbana. Atacaven als Mossos amb ampolles, pedres, maons arrancats del terra i coets per, posteriorment, replegar-se, i tornar a atacar. Mentrestant, una part dels veïns s'amagava a casa i altres també llençaven objectes a la policia.

Trias ofereix diàleg

A migdia, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, havia reiterat l'oferiment de diàleg que ja havia fet dilluns a les entitats que hi havia a Can Vies, però amb la condició que s'acabin els avalots, i havia considerat “molt preocupant l'interès en crear un ambient de crispació i violència de manera voluntària” i les nombroses crides a sumar-se als aldarulls registrades a les xarxes socials des de dimarts, quan els disturbis van esquitxar també els districtes de Gràcia o Sant Martí i es van saldar amb sis detinguts d'entre 17 i 47 anys, de nacionalitat espanyola i sense antecedents, als que els mossos atribueixen delictes de danys, atemptat a l'autoritat i desordre públic. Ahir van quedar en llibertat provisional sense fiança i imputat per un delicte d'atemptat contra l'autoritat un dels dos detinguts dilluns, de nacionalitat italiana. El balanç d'abans d'ahir va ser de 68 contenidors cremats, altres 220 bolcats i 68.000 euros en danys al mobiliari urbà –que s'han de sumar als 25.000 en què el consistori quantifica els de la primera nits d'avalots–.

L'alcalde, que ahir va convocar una junta de portaveus extraordinària per informar l'oposició i que va anunciar que properament convocarà el Consell de Seguretat Local , va titllar els fets d'“inacceptables”, va afegir que “no ajuden a trobar una sortida” i va fer una crida a condemnar-los, i a no atiar el foc, i en aquest sentit va criticar el llenguatge utilitzat pel diputat de la CUP David Fernández, que havia dit que l'Ajuntament “ha encès un misto i no sap si es cremarà els dits o part de la casa”.

Trias va voler deixar clar que no tots els antics ocupants del centre social desallotjat dilluns participen ni avalen els aldarulls, i els va instar a tornar a seure a negociar. “Sense violència, podem parlar de tot”, va insistir, i també en què l'oferta segueix passant per buscar un altre espai per les entitats ara desnonades. L'alcalde, però, va reivindicar l'esforç negociador fet per l'Ajuntament i, més concretament, per qui s'ha convertit en principal blanc de les ires dels partidaris de Can Vies, el regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí. “Hem tingut una paciència infinita, però no és fàcil tenir diàleg amb qui no vol parlar. Hem intentat totes les vies possibles, de vegades fins i tot amb la incomprensió d'alguns veïns que no entenien com els donàvem tanta corda” i tot i que en alguns moments “hi ha hagut insults i agressions”, va prosseguir, “però no es pot demanar a una administració pública que se salti la llei, no respecti una sentència o pregui decisions sota amenaces o xantatges”. Ahir, tant la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona com la Síndica de Greuges, Maria Assumpció Vilà, van demanar a l'Ajuntament la represa de les negociacions per buscar “la pau social”.

Tots els grups de l'oposició municipal van condemnar la violència, com demanava l'alcalde, tot i que ICV-EUiA va incloure explícitament algunes càrregues dels Mossos d'Esquadra recollides en diversos vídeos i fotografies que acrediten que a Sants, dilluns i dimarts, podia rebre qualsevol, participés o no dels aldarulls.

Trias, però, no es va lliurar de les crítiques i de que li demanessin més diàleg, excepció feta del PP. La principal topada la va tenir amb el PSC, que davant la insistència de l'alcalde en recordar que el conflicte de Can Vies s'arrossega des dels temps en què l'alcaldia estava en mans socialistes, va replicar titllant-lo d'“irresponsable”. “Si hagués volgut, ha tingut tres anys per aturar el procés judicial”, va al·legar la regidora Assumpta Escarp, que li va retreure també no tenir “un pla actiu per reduir el to de les accions al carrer”. Trias havia admès abans també no tenir “cap garantia” que els aldarulls no es tornessin a repetir.

Sense incidents arreu

A diferència del què va passar a Sants, les desenes de concentracions de suport que es van dur a terme arreu del territori es van desenvolupar sense incidents. A Tarragona, la forta presència policial, amb tanques i vigilància fins i tot des de les teulades dels edificis, va mantenir allunyada la concentració convocada de la seu de CDC, on s'havia cridat als participants a trobar-se. La convocatòria, que va aplegar unes 150 persones, es va transformar en una manifestació improvisada que va discórrer sense cap incident ni episodi de tensió fins a la seu de la delegació del governa Tarragona.

A Lleida i amb crits com ara “de Sants a Ponent, Can Vies és present”, unes setanta persones van concentrar-se ahir al vespre a la plaça de la Paeria sota la discreta però atenta vigilància dels Mossos i la Guàrdia Urbana. La manifestació va recórrer el centre comercial de la ciutat amb parades davant d'oficines de la Caixa la seu del PSC, on van fer pintades, fins arribar a la seu de CDC a Lleida. Allà, van llançar ous de pintura vermella contra la façana i contra una furgoneta dels Mossos. Una periodista de l'ACN també va rebre un impacte intencionat d'un ou de pintura. Els agents no van intervenir en cap moment excepte per regular el trànsit. Amb crits de “Si Can Vies va a terra, Girona en peu de guerra”, unes 300 persones van manifestar-se ahir a la capital gironina sota un fort desplegament policial.

Un centenar de persones es van concentrar a la plaça del Mercadal de Reus per donar suport als desallotjats i mostrar el seu rebuig a l'actuació policial. La concentració va comptar amb l'assistència del regidor de la CUP, David Vidal. Després de la lectura d'un manifest que condemnava la violència “de les retallades, de la rebaixa d'impostos a BCN World i de la reforma de la llei de l'avortament”, es va iniciar una marxa que va transcorre sense incidents.

La majoria de les concentracions, però, es van fer a l'àrea metropolitana. A Badalona, mig centenar de persones van protestar ahir a la plaça de la Vila d'aquest municipi pel tancament de Can Vies. Després de plantar-se davant la seu de CDC i de tallar uns minuts l'encreuament entre dues de les principals vies de la ciutat, els manifestants van agafar el metro per sumar-se a la protesta de Sants.

“Si Can Vies va a terra, el Baix en peu de guerra”. Des de la plaça de l'Església de Cornellà fins a Can Vies, passant per l'Hospitalet, aquest va ser el crit dels manifestants, uns 300. La marxa va discórrer amb tranquil·litat des de Cornellà fins l'Hospitalet. A aquesta ciutat s'hi van unir una desena d'encaputxats, que van encarregar-se de fer pintades reivindicatives i esquerdar els vidres d'entitats financeres. La manifestació va transcórrer sense gaire presència policial.

A Terrassa, el popular Franki, condemnat per ultratge a la bandera espanyola fet el 2002, va liderar megàfon en mà la concentració de suport a Can Vies. Després de la lectura d'un manifest davant l'Ajuntament, les prop de 200 persones van enfilar el carrer de La Rasa, però un fort aiguat els va aturar a la plaça Vapor Ventalló, on Franki va recordar que va ser una dels primers edifici d'okupes de Terrassa. La xifra e gent es va repetir a Sabadell, on van tallar la Gran Via, i en les concentracions de Rubí, Sant Cugat –van acabar a la seu de Convergència– o Cerdanyola del Vallès.

A Mataró, una vuitantena de persones van respondre ahir a la crida d'Arran del Maresme per participar en la manifestació de solidaritat amb Can Vies. Sota una pluja persistents, la comitiva va arribar fins a l'Ajuntament on va es llegir un manifest de suport al casal ocupat. Posteriorment es va dirigir fins a la carretera N-II que va tallar al trànsit en un dels sentits durant uns minuts. Tot el recorregut es va fer sense incidents i amb una discreta vigilància per part de la policia local i dels Mossos.

n Informació elaborada per Ivan Vila, Jordi Alemany, Eva Pomares, Teresa Màrquez, Azahara Palomares, Sara Muñoz, Clara Ribas, Rosa Maria Bravo, Mercè Miralles, Isabel Martínez (Reusdigital) i Lurdes Moreso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia