territori

L'explosió de Sant Pere 'esberla' la Prioral

Un 17% del pressupost de la festa és privat

L'esclat de la tronada a la plaça del Mercadal és protagonista al cartell de la Festa Major de Sant Pere de 2014, obra de Josep Maria Gort. L'impacte i el soroll del Mercadal -encara que sigui imaginat- promocionen una festa amb més de 250 activitats, algunes de novedoses, com la I Trobada de Diables amb Civader, la presentació de la Cucafera petita de l'AMPA Els Ganxets, la reobertura del refugi de La Patacada o 'El tomet de Sant Ganxet', una cercavila plena de sorpreses que es farà el 27 de juny a la nit. Musicalment, Sant Pere s'encomana a les Barraques, les actuacions a Cal Massó i les tradicionals revetlles.

"Un cartell ha de tenir impacte i aquest el té la tronada, un element que omple de fum i soroll la plaça del Mercadal", ha explicat Josep Maria Tort. El reusenc ha escollit aquest element per sintetitzar la festa perquè "l'obre i la tanca" i ha situat unes roses que surten disparades cap a l'espai, des del fum, "en un homenatge al coet de l'Speteck". També hi són presents la rosa de Reus i una senyera, davant la situació nacional de Catalunya.

No obstant, el que més sobta del disseny és un campanar esberlat per l'explosió de la tronada. El toc surrealista de Gort fa la resta. "Com a fill de Reus em sento molt emocionat d'haver fet aquest treball", ha assegurat l'artista, qui ha estat més de tres mesos treballant en la pintura. Aquesta estarà exposada a l'IMAC durant els dies de la Festa Major, i posteriorment, anirà al Museu de Reus, segons ha explicat el regidor de Cultura, Joaquim Sorio.

Novetats del programa

Com a actes novedosos, la Festa Major de Sant Pere comptarà amb la I Trobada de Diables amb Civader, que es va presentar la setmana passada; l'ampliació del Seguici Petit amb la cucafera petita, a càrrec de l'AMPA Els Ganxets de Reus; la visita del Bou de Mesa, un animal festiu francés dels més antics d'Europa, i la realitzacio de 'El Tomet Ganxet', una  nova cercavila, que es durà a terme el 27 de juny a la nit, a dos quarts d'1 de la matinada. Aquest acte està organitzat pel col·lectiu Tronats de Reus i no comptarà amb elements del Seguici Festiu. A mesura que es vagi apropant la data es donaran més detalls.

El pregó i l'encesa de la tronada del 24 de juny aniran a càrrec de Jaume Amenós, presdient del Bravium Teatre. L'acte comptarà amb la presència del nou rector de la URV, Josep Anton Ferré. D'altra banda, els reusencs podran gaudir, de nou, del bust reliquiari restaurat al Centre de Recuperació de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, i el dia 30 de juny serà festa, en caure Sant Pere en diumenge.

Reugenio, a firaReus

A banda de les actuacions per Barraques, que es presentaran properament, i els concerts programats a Cal Massó, enguany Sant Pere no farà cap gran concert. No obstant, com a espectacle mediàtic, firaReus portarà a Reugenio i el seu Saben aquel que diu..., el divendres 27 de juny, a les 10 de la nit. La programació musical i teatral es completa amb les tradicionals revetlles, les Varietées de Sant Pericu, del Bravium, visites teatralitzades al refugi de La Patacada o una ruta enigmàtica per la Prioral i el Campanar, a càrrec de Còdol Educació.

Un pressupost lleugerament superior

El regidor de Cultura, Joaquim Sorio, ha detallat que el pressupost de la Festa Major de Sant Pere serà de 346.000 euros, el que significa 13.000 més que l'any passat. D'aquests diners, un 17% -60.000 euros- provenen de patrocinadors privats i d'anuncis als programes de Festa Major. Les empreses que més fort aposten per la celebració reusenca són Repsol, Estrella Damm, El Corte Inglés, Viena i Borges. Sorio ha indicat que enguany hi tornarà a haver-hi un programa de mà de la festa.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.