Societat

Segona botiga de menjar social de la Fundació Futur

L'establiment de Menja Futur a Ciutat Vella distribueix 5.836 menús socials i ven 50.000 plats preparats en un any

Sants acull la segona botiga creada com a sistema alternatiu als menjadors

Quina millor manera de celebrar el primer aniversari d'una botiga que inaugurar-ne una altra? La Fundació Futur, un projecte d'economia social que dóna feina a persones en risc d'exclusió perquè assoleixin la seva integració social i laboral, va inaugurar dijous al vespre el seu segon establiment Menja Futur, aquest cop a Sants. Aquesta mateixa setmana ha fet un any que va obrir la primera, al carrer Tallers, a través de la qual s'han distribuït 5.836 menús socials, a través d'acords amb Càritas, Avis Món, Sant Joan de Déu, Arrels Fundació i els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona.

L'activitat d'aquestes botigues és doble: per una banda, són establiments de menjar preparat a preus assequibles oberts al públic –s'han venut uns 50.000 plats en un any– i, per l'altra, proporcionen menús a persones en situació d'exclusió a través del tiquet Futur, un menú subvencionat de 2,95 euros. Sempre s'hi accedeix a través dels serveis socials o d'una entitat. “Amb cada deu menús que venem en podem finançar un de social”, explica el director de la fundació, Eduard Vicente. Precisament, per donar relleu a aquest vessant social s'ha creat una targeta de fidelització per als clients amb la qual, quan han comprat nou menús –de 4 euros–, el desè surt gratuït i es pot consumir o bé cedir-lo a una entitat social.

Amb l'experiència de la botiga del carrer Tallers, Vicente calcula que a la del carrer Creu Coberta també se superaran els 5.000 menús socials a l'any. “Era una experiència molt nova. Ja hem vist que funciona i que és una bona eina per cobrir d'una manera molt digna les necessitats alimentàries de persones sense recursos”, subratlla. Anar a buscar el menjar preparat a la botiga dóna més autonomia a unes persones que, si no fos així, haurien d'acudir a un menjador social. A més, en els casos de les persones amb problemes de mobilitat, el menjar se'ls porta cada dia a casa.

LES XIFRES

5.836
menús socials
s'han distribuït en col·laboració amb entitats socials en el primer any de Menja Futur.
6
persones
treballen a les dues botigues de Menja Futur. Són persones en risc d'exclusió social.
4.500
menús
cuina cada dia la Fundació Futur, que té serveis de distribució de càtering. Té un centenar de treballadors.

Serà en la primera franquícia social de l'Estat

Les dues botigues de Menja Futur donen feina directa a sis persones en risc d'exclusió i feina indirecta a algunes desenes més, entre les quals hi ha les que cuinen a la Fundació Futur i les que distribueixen els menús socials a domicili en els casos de persones amb dificultats de mobilitat. Aquest servei el fa el centre especial de treball Tallers Bellvitge, de l'Hospitalet de Llobregat.

Menja Futur va néixer gràcies al finançament de La Marató contra la Pobresa de TV3 del 2012. Amb l'experiència d'una primera botiga durant un any, i amb la segona ja inaugurada, la idea és obrir-ne dues més de pròpies. L'expansió, però, està previst que es faci a través d'un sistema de franquícies. La convocatòria 2013 Momentum Project, que impulsen Esade i el BBVA, ha aprovat el projecte del que seria la primera franquícia social espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia