Societat

Jocs dels nens del 1714

Èxit de la 37a Tamborinada, que va recordar de forma lúdica la Catalunya de fa 300 anys

Les formes de diversió d'ara es van combinar per un dia amb jocs històrics

L'alquerc, el molí noui l'argolla es van recuperar en la celebració al parc de la Ciutadella

El setge del 1714 s'està explicant des de fa setmanes del dret i del revés, però, ahir, al parc de la Ciutadella, de Barcelona, es va recordar d'una manera ben especial: a través dels jocs i les tradicions que estaven de moda fa 300 anys, o més. La 37a Tamborinada, la cita habitual que convoca la Fundació La Roda cap a final de curs, es va dedicar aquesta vegada a fer memòria d'algunes de les formes de diversió més populars el 1714.

Pares i fills, per exemple, jugaven la mar de concentrats a l'alquerc o al molí nou, dos jocs de taula que encara es poden veure gravats en lloses de pedra dels paviments d'edificis religiosos o en antics llocs de reunió. Una mica més enllà, ja es tractava no tant d'aplicar l'astúcia, sinó la punteria, amb el joc de l'argolla, que consisteix a fer passar amb unes pales una bola de fusta per una argolla clavada a terra. Se l'anomenava el billar de terra i es veu que era una diversió de les més habituals als carrers i als triquets –els locals de joc– de la Barcelona dels segles XVI i XVII.

Les més de vuitanta entitats que formen part de La Roda van fer viatjar els visitants en el temps precisament a la Ciutadella, ara un espai ciutadà sinònim d'esbarjo i participació, però que durant anys va ser, després de la derrota davant les tropes de Felip V, un espai de repressió. Es calcula que unes 100.000 persones van passar per la tradicional festa, animades també pel bon solet que va fer tot el matí.

Pintar, retallar, pintar-se la cara o bé construir un gerro i plantar-hi una planta eren algunes de les moltes activitats que proposaven les entitats. I no hi podien faltar les cançons i els balls de sempre, ni els contes i les històries de castells i cavallers. Seguint la tematització del retorn a la Catalunya de fa 300 anys, els escenaris per als espectacles repartits al llarg de tot el parc van reproduir el sistema d'organització de les antigues ciutats a través dels oficis: els gremis dels macips de ribera i els bastaixos, dels pintors, dels oripellers, dels barretaires, dels perxers, dels mestres d'aixa, dels confiters, dels dauradors, dels taverners i dels flequers.

A pocs metres de la Ciutadella, al passeig Lluís Companys, una altra festa reivindicativa de pares, mares i criatures: la FAPAC–que aplega les associacions de pares i mares de Catalunya– va atorgar els premis anuals per reconèixer els projectes de les AMPA. Es va premiar l'AMPA de l'escola Pilarín Bayès, de Sant Quirze del Vallès, pel projecte Acampada, les del Prat del Llobregat, pel mercat d'intercanvi de joguines, i la de l'institut Lluís Domènech i Montaner, de Canet de Mar, pel club matemàtic Googolplex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia