Societat

opinió

El dret a l'educació en el lleure dels infants

El Síndic de Greuges va presentar fa dies al Parlament un extens i contundentinforme sobre el dret al lleure educatiu dels infants. Ho va fer acompanyat de representants de les milers d'entitats que treballen en l'àmbit de l'educació en el lleure i l'esport a Catalunya. L'informe recorda que l'article 31 de la convenció internacional sobre els drets dels infants, que fa 25 anys, estableix el dret al joc, el lleure i l'esport dels infants. Assenyala que tant l'Estatut com les lleis d'educació i d'infància de Catalunya estableixen les obligacions dels poders públics tant per establir les condicions de qualitat bàsiques en què s'han de desenvolupar les activitats com per garantir l'accés de tota la infància.

L'informe constata que a Catalunya no està prou garantit aquest dret i que és en el lleure on es produeix una desigualtat creixent, perquè el seu accés depèn dels recursos econòmics de les famílies. La crisi ha agreujat aquesta situació i l'escletxa social encara és més gran en aquest àmbit. Per altra banda, les entitats dedicades a fer-ho possible estem patint retallades continuades en els darrers anys per part de les administracions públiques.

Aquest informe recull la idea expressada en d'altres estudis en el sentit que l'educació no és allò que exclusivament passa a l'aula de l'escola. Els espais no curriculars, tant a dins com a fora de l'escola, són decisius en el creixement, l'aprenentatge i l'educació. Sovint, més importants fins i tot que els lectius. Paradoxalment, la major part de recursos i de polítiques públiques se centren en el que passa dins l'aula. Dins d'aquest camp cal parlar tant del migdia als menjadors escolars com d'activitats extraescolars, els caps de setmana i els temps de vacances.

El Síndic insta les administracions a prendre bona nota d'aquest fet i els formula un paquet de recomanacions perquè despleguin estratègies i recursos i compleixin les obligacions tant per garantir la qualitat com l'equitat en l'accés al lleure per a tots els infants, especialment aquells que més ho necessiten. A Catalunya hi ha un gran actiu d'entitats i persones, que l'informe posa al damunt de la taula, compromeses en aquest gran objectiu. Ara és l'hora que les institucions públiques estiguin a l'altura. L'informe els marca un bon full de ruta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia