Joaquim Vivas, Osonenc de l’Any 2013
Joaquim Vivas, una de les cares més visibles i veteranes del voluntariat a Osona, vinculat sobretot a la Creu Roja en aquesta última etapa, ha estat proclamat aquesta nit Osonenc de l’Any 2013 en el transcurs de la gala organitzada per EL 9 NOU
Exalcalde de Manlleu i exgerent de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, Vivas també ha estat vinculat a Càritas i va ser membre fundador de l’Associació Sant Tomàs, entre altres activitats. Actualment és un dels voluntaris del Rebost Solidari de Vic, que gestiona el banc dels aliments.
La gala també ha fet un reconeixement als quatre altres finalistes d’aquesta edició: el ginecòleg Anicet Altés, l’exjugador de rugby tetraplègic Jordi Molas, mossèn Antoni Pladevall i Josep Vilardell, de l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona (AFMADO), que han arribat a la fase final per votació directa dels lectors d’EL 9 NOU, a través de més de 1.500 butlletes.
Tots ells han assistit a la gala i han agraït el suport rebut per fer-los candidats del premi. Anicet Altés ha agraït la possibilitat de retrobar-se amb amics i "en un entorn tan amable", fora de la rigidesa de les reunions professionals. Segons ell, reconeixements com el premi d’Osonenc de l’Any "són exponent de la vitalitat del poble català. Ens hem d’animar per veure fins on podem arribar si tots hi posem el nostre esforç i la nostra voluntat".
Jordi Molas ha tingut un record molt especial pels seus pares i amics, gràcies als quals ha pogut viure una nova vida d’ençà que un accident mentre jugava a rugby, ara fa 20 anys, el va deixar en una cadira de rodes. El documental "Els anys viscuts", que és un relat d’aquest temps a través d’ell mateix i el seu entorn, va aconseguir un gran impacte. Molas confia que serveixi d’exemple i d’estímul per a persones que es puguin trobar en una situació semblant.
L’historiador mossèn Antoni Pladevall ha fet gala del seu sentit de l’humor per dir que, malgrat els seus 80 anys, "com que quedem pocs capellans no crec que Déu em cridi, de moment". I s’ha mostrat disposat a continuar treballant en allò que més l’apassiona: la història. Mossèn Pladevall, que viu a cavall de Barcelona, Sant Quirze i Taradell, ha dit que "no paro de treballar, que és una cosa que va molt bé; quan tens alguna dèria per distreure’t les hores passen molt de pressa".
Josep Vilardell, d’AFMADO, ha volgut parlar en representació de tots els familiars que nit i dia tenen al seu càrrec, com a cuidadors i éssers estimats, malalts d’Alzheimer. Ha advertit que determinats estudis apunten que "el 2050 aquesta malaltia pot una pandèmia", i que els avenços mèdics que es van fent en la investigació "no prometen resultats abans de 15 anys". Davant d’això "alguna cosa s’ha de fer", ha dit, i ha fet una crida a nou voluntariat.
Joaquim Vivas, finalment proclamat guanyador del premi, ja havia fet en la primera intervenció un elogi al treball del voluntariat, que ha associat a l’ètica i a la sensibilitat de totes aquelles persones que aporten una part del seu temps lliure a ajudar de forma altruista, sense esperar res a canvi. Són persones actives, dinàmiques, emprenedores, responsables i il·lusionades, ha dit.
Segons Vivas, en la sensibilitat radica aquest compromís en el si de la família, el poble o ciutat, el seu país i, sobretot, les seves persones. L’Osonenc de l’Any 2013 ha fet una crida a perseguir utopies, encara que a cada 10 passes s’allunyi 10 passes més, perquè el que compta és el camí.
Ja amb el premi a les mans, Vivas ha tingut un record molt directe per la meva dona, la meva família i la comarca; la qual, ha dit, és digna d’imitar quan veus tota la solidaritat i l’estima que sent per a les entitats que ajuden.
I, com ja havia fet abans, novament ha animat a fer-ho extensiu en el projecte de país, des de l’honestedat, l’ètica i la senzillesa. Ha acabat la intervenció demanant un aplaudiment per tothom qui treballa en tasques de voluntariat.
L’alcalde de Sant Julià, Joan Carles Rodríguez, ha exercit d’amfitreó de la vetllada i l’ha obert felicitant els finalistes. Persones, totes elles, que des de la societat civil i de la comarca ens ajuden a fer la societat i la comarca cada vegada millor. Els ha posat com a exemple de perseverança i ha dit que sentia un gran respecte per la seva trajectòria i tot el que representen. Segons Rodríguez, a través del premi a l’Osonenc de l’Any es recullen també valors i exemples que traspassen la comarca. Moltes vegades, allò local acaba esdevenint universal, ha dit.
L’acte l’ha tancat el president de Premsa d’Osona, S.A., Miquel Codina, que ha felicitat el guanyador i els finalistes. "En una societat en crisi i en què fàcilment ens queixem, trobar-te amb persones com aquestes t’eixampla el cor". De Joaquim Vivas, Codina ha fet broma assegurant que "dius que dorms quatre hores, però és veritat que se’t veu despert i amb les antenes posades".
La gala, que s’ha allargat durant més d’una hora, s’ha emès en directe per EL 9 TV , EL 9 FM i EL9NOU.CAT, conduïda per Esther Rovira. Txema Riera, al piano, i Pablo Arias al saxo, hi han posat els minuts musicals.
Premi per a una lectora
Com cada any, també hi ha hagut el sorteig d’un regal entre totes les butlletes de lectors d’EL 9 NOU que han participat en l’elecció de l’Osonenc de l’Any.
Aquesta vegada ha estat per a Marina Raurell, de Vic, que s’ha emporat un cap de setmana per a dues persones a l’Hotel Guitart Termes la Collada de Toses, que inclou mitja pensió i entrada a l’SPA.