Societat

Els centres afectats pel 25% de castellà apliquen des d'avui la sentència del TSJC

Els centres han posat en pràctica aquest dilluns les indicacions facilitades per la conselleria d'Irene Rigau

Ensenyament i els centres hauran d'establir al juliol com apliquen la resolució judicial a partir del pròxim any acadèmic

Els cinc centres afectats per la interlocutòria del TSJC sobre l'aplicació del 25% de les matèries en castellà seguiran les indicacions de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau , que va emplaçar-los a presentar un projecte en castellà sobre una matèria no lingüística. El secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que agrupa quatre dels cinc centres afectats, Carles Armengol, ha avisat que aquesta setmana, la darrera del curs, és “molt especial” i que ja no s'imparteixen matèries, però que els alumnes presentaran algun treball o faran alguna exposició oral. Fonts d'Ensenyament han confirmat que l'institut públic Alba també seguiran la directriu de la consellera.

En declaracions a l'ACN, Armengol ha deixat clar que aquesta és una setmana “molt especial”, ja que és la darrera del curs i les escoles ja celebren una “diversitat molt gran d'activitats”, com per exemple lúdiques o festivals de final de curs. No obstant això, ha avisat que la interlocutòria sobre els centres no només feia referència a aquest curs, que ja s'acaba. Per això, espera poder parlar amb el Departament d'Ensenyament sobre les pautes a seguir el curs que ve. Aquest dilluns és el dia en què s'havia de començar a aplicar la interlocutòria del TSJC arran de la demanda de les cinc famílies, tal com va ordenar Ensenyament a finals del mes passat.

Armengol preveu que aquesta trobada sigui a mitjans de juliol, un cop el Departament hagi enviat les instruccions de caràcter general a tots els centres i sigui a partir d'aleshores quan tractin els casos particulars d'aquestes escoles.

El secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya no s'ha aventurat a pronosticar si la resposta “específica” per a aquesta setmana -en què l'estructura de les matèries ja ha quedat molt “diluïda”- serà extensiva a tot el curs que ve i ha dit que caldrà estudiar si aquesta solució és “suficient o cal plantejar-ho d'una altra manera”.

Sobre un acostament amb les famílies, Armengol ha dit que no feien una reclamació particular als centres, sinó que el que volen és un “canvi de sistema general”. “Sempre han manifestat que estaven molt d'acord amb el centre i els agradava molt el que feien però que creien que calia canviar el sistema”, ha comentat el secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que ha subratllat que la interlocució és més entre les famílies i Ensenyament. “Quan el tribunal fa requeriment directe als directors és quan les titularitats i l'AMPA s'hi posen, però el procés sempre ha estat una demanda de les famílies cap a la Generalitat”, ha insistit.

De fet, divendres passat, la consellera d'Ensenyament va avançar que espera arribar a “una entesa” amb les cinc famílies que demanaven més escolarització en castellà pels seus fills de cara al setembre que ve. “Volem tenir un diàleg franc amb les famílies per evitar la complicació a desenes d'altres famílies”, va comentar la consellera.

Les quatre escoles de la Fundació Escola Cristina de Catalunya afectades són les Escolàpies Sant Josep de Sabadell, el Mare de Déu del Roser de les Adoratrius de Barcelona, l'Escola Pia de Sarrià, també de Barcelona, i el Sant Bonaventura, dels Franciscans de Vilanova i la Geltrú. El cinquè centre és l'Institut Alba del Vallès, de Sant Fost de Campsentelles, propietat de la Generalitat i també personada en la causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.