Cultura Popular
Festa major d'ordinador
Un grup de joves emprenedors transformen en videojoc el ‘Desembarcament pirata' de Premià de Mar
Hi fan sortir gent real per afegir veracitat a les recreacions
Planteja fins a set combatsamb la possibilitat de fer diferents composicions
Cada any per sant Cristòfol, el temut pirata algerià Omar arriba a les costes de Premià de Mar per atacar el municipi amb les seves tropes de desarrapats, incendiar l'Ajuntament i raptar la bella Ester, una jove de la vila de qui s'ha encapritxat. Els veïns del poble s'enfronten als enemics berberescos i després de dies de lluita aferrissada, amb el poble oprimit pels excessos dels pirates i on sembla que serà impossible vèncer-los, en un darrer esforç s'aconsegueix foragitar-los... fins a l'any vinent, és clar. Aquest és el fil conductor de la festa major de Premià de Mar que recull els episodis reals dels atacs pirates dels segles XVI i XVII i que ha aconseguit consolidar-se com una de les trobades lúdiques més multitudinàries de la comarca. Aquest any, del 8 al 13 de juliol, la població es tornarà a engalanar per rendir tribut a la tradició i rememorar els enfrontaments entre bàrbars i pescadors que atrauen milers de persones al municipi maresmenc.
Suport audiovisual
Una posada en escena tan cinematogràfica ja trigava a ser immortalitzada en format audiovisual i així ho han fet un grup de joves estudiants del municipi però fent un pas enllà. “Volíem que tothom pogués gaudir de la festa pirata quan volgués i on volgués”, explica Lluís Díaz. Ell i tres companys més –Raul Cavero, Boi Estafanell i Imanol Urbán– han dissenyat el videojoc Desembarcament , un joc de lluita i aventures basat en la festa premianenca i on els personatges tenen el rostre dels veïns del poble. “La primera idea passava per utilitzar només dibuixos, però aviat vam veure que si fèiem servir persones reals vinculades a les colles de la festa el resultat seria millor i els ho vam plantejar”, apunta Díaz. I així els pirates Omar i Yumura i els premianencs Martí i Ester es mouen, s'expressen i gesticulen amb rostres reals. “La col·laboració ha estat vital per donar forma al videojoc i tothom ha participat amb moltes ganes en els assajos”, comenta el responsable de la iniciativa. El videojoc planteja fins a set combats per a dos jugadors amb la possibilitat de fer diferents composicions entre els quatre personatges i recrea escenaris concrets fàcilment identificables pels habituals de la festa. “Està pensat per a jugadors més grans de 12 anys, però hem obviat tant la sang gratuïta com episodis d'excessiva violència”, assenyala Lluís Díaz, que insisteix que “l'objectiu principal és que la gent passi una bona estona”.
La col·laboració tant del consistori com de les diferents colles que donen vida a la festa major de Premià de Mar ha estat imprescindible per tenir a punt el material. Inicialment es va pensar en una edició de 500 còpies “però després de la bona acollida que ha tingut la presentació i de la promoció que s'ha fet a les xarxes socials ens hem vist amb forces i hem decidit fer-ne un miler”.
El videojoc es vendrà al preu de 5 euros en els espais destinats a marxandatge de la festa i els responsables del projecte no descarten seguir en la mateixa línia. “Aquesta ha estat una gran experiència en la qual ens hi hem implicat a fons i hem disfrutat molt, ja veurem què fem més endavant”, avança Díaz.