Societat

Patrimoni

12a edició de la Festa de la Pela del Suro a Llofriu

Recuperar l'ofici de pelador de suro

Impulsa Gavarres vol formar professionals nous

Llofriu celebra avui la Festa de la Pela

L'entitat Impulsa Gavarres prepara un taller laboral gratuït per formar persones en l'ofici de pelador de suro a les Gavarres durant el mes de juliol. L'adrecen sobretot a joves sense feina, però també fan una crida a voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, treballadors del sector, professionals de l'agricultura i propietaris rurals.

L'objectiu, segons assenyala la responsable del col·lectiu, Lourdes de Diego, és recuperar l'ofici i mirar de trobar sinergies amb els propietaris forestals per recuperar suredes i fer-les productives. Els nous peladors faran pràctiques pelant escorces de pelegrí –la primera capa verge de suro que creix als arbres–, que són poc valorades però que l'entitat transforma en objectes d'artesania, com testos o nius per a aus. Les pràctiques es faran a finques forestals de Calonge i Forallac, i l'objectiu és arribar a nous acords amb altres propietaris de les 28.000 hectàrees que abasta el massís, per fer productives les suredes i, alhora, desbrossar-les perquè els arbres creixin millor i es minimitzi el risc d'incendi. En el curs també s'oferiran nocions d'oficis complementaris, com l'apicultura i el pasturatge.

12a edició de la festa a Llofriu

Impulsa Gavarres promocionarà avui el taller i els productes al nucli palafrugellenc de Llofriu, on se celebra, durant tota la jornada, la 12a edició de la Festa de la Pela del Suro. Amb l'esdeveniment es vol reivindicar el valor ambiental del suro i el producte de proximitat a través d'activitats que relacionen medi natural i els sectors patrimonial, industrial, cultural i turístic.

L'activitat central és la demostració de pela de suro, de 10 del matí a 1 del migdia i de 5 a 7 de la tarda en un bosc de sureda proper al poble, amb la col·laboració de l'ADF Gavarres Nord. La resta d'activitats, a banda de la ruta de Josep Pla (10.00 h), tindran lloc al voltant del Centre Cultural Bassa Rocas. La biòloga Anna Maria Oliva també oferirà una xerrada sobre plantes de sureda (12.00 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia