Societat

Sis dies per la dignitat

Entitats que lluiten en el terreny de les desigualtats socials convoquen una setmana de mobilitzacions per impulsar la Renda Garantida de Ciutadania

Les accions són a tot el país i culminen dissabte amb un parlament ciutadà

La foguera de Sant Joan que aquesta nit passada ha cremat a la confluència dels carrers Borrell i Consell de Barcelona ho ha fet amb més ganes que mai. Aquest ha estat el punt elegit pels organitzadors de la Setmana de la Dignitat per fer-hi el primer d'un conjunt d'actes que durant aquests dies volen omplir Barcelona, i també el país, de reivindicació social i crida a la revolta contra la precarietat generada per la crisi i les desigualtats socials. En aquesta foguera hi era convidat tothom que volgués afegir-se a l'acte simbòlic de cremar a la foguera els símbols que estan generant atur i pobresa.

L'eix que guiarà aquesta setmana de mobilitzacions és la iniciativa legislativa popular (ILP) de la Renda Garantida de Ciutadania, que demana que el Parlament aprovi una llei que garanteix una renda a tots els ciutadans que tinguin uns ingressos per sota l'índex de suficiència. La proposta de la iniciativa legislativa popular preveu garantir 664 euros mensuals a cada persona que no tingui ingressos, o els complements fins arribar a aquesta quantitat. Els impulsors de la iniciativa pretenen finançar la renda amb una nova política impositiva, “amb una major pressió fiscal sobre els rics i combatent el frau fiscal”.

La iniciativa de la Renda Garantida ja va ser admesa pel Parlament després que s'hi presentés acompanyada de 121.000 signatures. Els seus promotors alerten, però, que des que va entrar al registre de la cambra de representació i, fins avui, ha fet molt poques passes endavant i reclamen que s'accelerin els treballs parlamentaris.

Amb aquest afany reivindicatiu, la Setmana culminarà dissabte vinent amb el que es pretén que sigui l'acte principal i que es concreta amb una sessió del parlament ciutadà a la plaça del Rei de Barcelona. Allí s'hi debatran les aportacions que els diversos moviments cívics i socials fan a la proposta de la renda garantida. També s'hi escoltaran propostes d'altres iniciatives legislatives populars que ara estan en marxa.

La Setmana de la Dignitat tindrà el carrer com epicentre de la reivindicació, i després de l'acte lúdic i festiu d'ahir hi ha convocada per demà una primera mobilització davant la seu de les institucions europees a Barcelona Per dijous hi ha preparada una altra mobilització que es pretén transversal a nivell de país, ja que hi ha convocades concentracions davant tots els ajuntaments.

El manifest que convoca les jornades fa un crida específica i concreta a sortir al carrer: “És hora de dir prou! i mobilitzar-se de manera permanent pels nostres drets.” Entre les entitats que donen suport a la Setmana hi ha la FAVB, la PAH, Cristians pel Socialisme i el Col·legi de Treball Social de Catalunya, a més de partits i sindicats.

LES XIFRES

664
euros
al mes és el que asseguraria d'ingressos la Renda Garantida de Ciutadania, segons la proposta popular.
121.191
signatures
es van entregar al Parlament perquè es tramiti la proposta legislativa popular de la renda garantida.

Agenda d'actes

Dimecres 25

17:30 h, al passeig de Gràcia núm. 90 de Barcelona, concentració davant les oficines del Parlament Europeu i de la Comissió Europea. En contra les polítiques d'austeritat europees.

19:00 h, al c/ Sicília, 321, centre La Sedeta, l'obra de teatre Un educador a Alaska.

Dijous 26

20:00 h. Concentració davant els ajuntaments de Catalunya; contra l'atur, la pobresa i la desigualtat.

Divendres 27

19:00 h. Plaça Antoni Maura de Barcelona; concentració i cadena humana fins a la plaça Urquinaona.

Dissabte 28

11:00 h. Plaça del Rei. Sessió del Parlament ciutadà amb debat sobre la Renda Garantida de Ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.