Societat

Avenços en salut mental gràcies als fons de La Marató

Presenten els resultats dels 26 projectes que van ser finançats amb la recaptació de l'edició de l'any 2008

Els treballs se centren en les causes dels trastorns, nous tractaments i diagnòstic

Prop de set milions d'euros repartits entre 26 projectes de recerca s'han traduït, després de tres anys de feina intensa, en resultats i avenços concrets sobre les malalties mentals. Els diferents equips que l'any 2010 van rebre finançament procedent de la recaptació de La Marató de l'any 2008, dedicada a les malalties mentals greus, van presentar ahir en un simposi celebrat a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) els resultats de les seves investigacions, en què s'han tractat des de les causes i aspectes epidemiològics d'aquestes patologies fins a noves dianes terapèutiques i mètodes diagnòstics.

Un equip de l'hospital Clínic, per exemple, ha dut a terme un seguiment durant dos anys de nens i adolescents fills de pacients amb esquizofrènia o trastorn bipolar amb l'objectiu d'estimar el risc que tenen aquests infants de patir trastorns psiquiàtrics. Per la seva banda, investigadors de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona han fet un primer pas per traçar el paisatge genètic complet de l'autisme, en identificar factors de risc comuns en cinc gens a partir de l'estudi internacional de mil pacients.

L'estudi dels factors genètics i dels estils de vida lligats a la depressió; el paper que té l'exposició a contaminants des de l'embaràs i els primers mesos de vida com a factor de risc de futurs trastorns mentals, i la identificació de diferents subtipus de trastorn per dèficit d'atenció
i hiperactivitat (TDAH) que impliquen regions cerebrals diferents són altres exemples dels avenços que han estat possibles gràcies a l'edició del 2008 de La Marató.

Més enllà de la recerca clínica i bàsica, els treballs finançats inclouen també aproximacions socials a les malalties mentals greus. N'és un exemple l'estudi que ha analitzat per què els adolescents amb símptomes de depressió no van als serveis sanitaris i que planteja el repte de canviar la pràctica sanitària actual.

La Marató s'ha convertit en la principal font de finançament privat de la recerca a Catalunya, va recordar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz.

LA FRASE

La salut mental depèn del codi genètic i del codi postal. Per això calen polítiques integrals d'equitat
Boi Ruiz
conseller de salut

Rigor, transparència i confiança

Tots els grups de recerca que reben finançament de La Marató presenten, tres anys després, els resultats dels seus treballs. “És la manera de retre comptes, d'explicar en què hem gastat els diners i d'honorar la confiança de tots els donants”, afirmava ahir el coordinador de la comissió assessora científica de la Fundació La Marató de TV3, Gabriel Capella. En la mateixa línia, el president de la fundació, Brauli Duart, va insistir en el compromís de rigor i transparència. “Després de 22 edicions, no ens podem permetre perdre la confiança dels catalans”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PALAFRUGELL

El Bus 30’ transporta al juliol 11.400 a les platges de Calella i Llafranca

PALAFRUGELL
BANYOLES

Enllesteixen millores en diversos punts de la ciutat per valor de 150.000 euros

BANYOLES
societat

Acceleren les obres de millora de talussos per evitar esllavissades en cas de pluges a Barcelona

Barcelona
ROSES

Roses estrena una boia que monitoritza l’estat del mar

ROSES
societat

L’escola bressol de la Mitjana de Lleida tindrà un sistema de climatització millorat i més eficient

Lleida
EL PORT DE LA SELVA

La màquina comença a perforar el pou nou

EL PORT DE LA SELVA
societat

Gairebé 470 identificats i 73 detinguts arran del pla d’estiu dels Mossos

Barcelona
successos

Detenen un passatger amb 1,5 kg de cocaïna ingerida, a l'aeroport del Prat

El Prat de Llobregat
societat

Un total de 92 aspirants de 796 inscrits aproven les oposicions a notari

barcelona