Societat

Indemnització per la mort d'un intern

Benestar Social, condemnada a pagar 66.000 euros a la família d'un jove

Es va asfixiar per falta de vigilància

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dóna parcialment la raó a la família d'un jove deficient psíquic profund, de 29 anys, en considerar que va morir per una negligència comesa per professionals del centre La Pineda, a Terrassa, on vivia des dels onze anys. Per això condemna el Departament de Benestar Social i la Fundació Vallparadís, gestora de la residència, a indemnitzar els pares i els tres germans amb un total de 66.000 euros. La família demanava el triple i la Generalitat havia fixat donar-los 30.000 euros.

Els fets es remunten al 2008, quan l'intern es donava cops a la paret i va ser traslladat a una sala aïllada. Li van posar un mono petit i al revés (cremallera a l'esquena), una camisa de força cordada per davant i van lligar-lo amb una cinta per darrere a l'alçada del coll. La doble contenció i l'aïllament havien estat prescrits pel metge del pacient, però només per un període màxim de 20 minuts. La víctima va passar-hi més de dues hores i sense vigilància, ja que no hi havia finestreta ni videovigilància. En el canvi de torn van trobar-lo mort. El forense va afirmar que havia mort per asfíxia mecànica per compressió cervical i van trobar-li marques d'haver-se resistit, recull la sentència de l'alt tribunal.

“La forma com se li va col·locar la roba té relació amb la seva mort i la deficient vigilància constitueix una omissió negligent”, declara el TSJC, que conclou: “Hi ha un nexe causal entre el funcionament anormal del servei públic i la mort de l'intern.” Amb tot, rebaixa la indemnització perquè la víctima no vivia amb la família i la seva cura era a càrrec de l'administració.

LA XIFRA

2
hores,
de les 6.40 a les 8.45 h, va estar l'intern lligat en una sala i sol. Només podia estar-hi vint minuts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia