Societat

L'or del riu Segre es posa al descobert a Balaguer

La capital de la Noguera organitza un primer concurs esportiu de recerca d'or i intentarà fer-lo internacional

Balaguer va celebrar ahir el primer Concurs de Buscadors d'Or, una activitat organitzada pel Centre d'Interpretació de l'Or del Segre per tal de donar a conèixer la tècnica artesanal de recerca d'or amb àbac. Hi van participar quinze persones, que havien de trobar, en diverses rondes de quinze minuts cadascuna, el màxim nombre de minúscules palletes d'or (d'un mil·límetre de grandària com a mínim, perquè més petites serien pràcticament il·localitzables) d'un sac de sorra de riu per concursant dins del qual els organitzadors havien ficat les palletes d'or.

Els concursants havien de separar l'or de la sorra col·locant la sorra a l'àbac, submergint-la breument en aigua del Segre (s'havien instal·lat tres petites piscines d'aigua a la llera del riu per fer l'activitat) i sacsejant-la després amb moviments circulars, tot observant atentament la sorra per trobar-hi les partícules d'or.

Les partícules provenien de la gravera que la constructora Sorigué té a prop de Balaguer, en un indret on abans hi havia la llera del riu. La constructora té un departament que es dedica a extreure'n les partícules d'or. Al riu mateix encara se n'hi poden trobar, però la seva explotació econòmica no és rendible.

“Ha estat una experiència molt interessant. No ho havia fet mai, però he trobat vuit palletes d'or en la primera ronda i quatre en la segona”, va explicar Miguel Galindo, un dels concursants.

LA FRASE

La intenció és poder convertir Balaguer en una seu de concursos internacionals de recerca d'or
Mireia Subirada

LA XIFRA

10
litres
de grava i arenes al riu Segre al seu pas per Balaguer contenen entre 4 i 8 partícules d'or.

Més del cinc mil visitants

Balaguer té de fa un any i dos mesos amb el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, el primer museu dedicat a activitat i exposicions relaciones amb la cultura de l'or al riu Segre. En aquest temps, ha superat ja els cinc mil visitants. La responsable del centre, Mireia Subirada, va explicar, ahir, que la intenció del centre d'interpretació de Balaguer amb el concurs de recerca d'or és que sigui un primer pas per entrar en el circuit de concurs internacionals de recerca d'or, que en altres països europeus tenen un bon nombre de seguidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.