Les pedregades i les pluges afecten tant la collita a Osona que ja donen per perduda el 70% de la colza
La forta calamarsada que va caure a Torelló va afectar la collita sencera d'alguns pagesos.
Fent cas al que diu la dita no diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat, els pagesos són prudents a l'hora de fer un pronòstic de com acabarà la collita d'aquest any del blat, l'ordi i la colza, però són realistes i veuen que no pinta massa bé.
Fa uns dies, el responsable del sector del cereal d'Unió de Pagesos, Santi Caudevilla, preveia una collita força dolenta, de menys qualitat, amb descensos de fins al 60% en algunes regions respecte a la temporada anterior. Val a dir que el 2013 a Osona va ser un any excepcional, on, com a tall d'exemple, la collita de la colza va augmentar en un 70% i va produir entre 1.300 i 1.400 quilos en una sola quartera (una quartera equival més o menys a 3.333 metres quadrats), quan habitualment el rendiment de la colza se situa als 1.000 quilos per quartera. Enguany, però, les pedregades d'aquests últims dies i les poques pluges de principis de primavera han passat factura a la collita. Ara està fent la primavera que no va fer a l'abril i al maig i que tant calia per al creixement dels cereals. Per fer la recol·lecció hauria de fer un temps estable, explica el portaveu d'Unió de Pagesos a Osona, Lluís Muntal. Les pedregades que últimament cauen, en només cinc minuts, fan caure el gra a terra i provoquen grans pèrdues a les collites. La més terrible va ser la del 15 de juny a Torelló. Hi va haver finques que hi van perdre tota la collita, lamenta Muntal. Calcula que, a causa de les pedregades i les pluges, es pot haver perdut el 70% de la producció de colza i la del blat no tant però si fa no fa també. Tampoc ha anat bé la collita de farratge assecat al sol, per culpa de la pluja i la humitat. Va ser més escassa, se'n va recollir un 30% menys que el 2013.
Aquests danys en els conreus suposen també grans pèrdues per a les butxaques dels pagesos que vetllen aquests camps des del setembre de l'any abans. Per més inri, aquest any alguns agricultors han tingut una despesa extra perquè han hagut de lluitar contra plagues d'insectes i fongs. Creiem que aquest any n'hi ha hagut més casos per culpa de la calor prematura que va fer als mesos d'abril i maig. Hi ha hagut molt pugó i mosqueta de colza, explica Muntal.
Si tot va bé els pagesos comencen a fer la recol·lecta per aquestes dates, a finals de juny i principis de juliol. Però aquest any és impossible per culpa del mal temps. No hem pogut treballar cap jornada sencera amb bones condicions, assegura Muntal. Alguns agricultors osonencs, però, van donar la collita per perduda fa uns mesos i van segar els seus camps sense esperar que el gra fos més gran i de més qualitat. I és que a vegades val més no arriscar-se.
Adéu a 9 mesos de feina
Amb un tres i no res, Rafael Faja, propietari de la finca Mas Vilardell de Sant Vicenç de Torelló, va perdre totes les collites de blat i herba a causa de la gran pedregada que va caure el 15 de juny a la Vall del Ges. El pagès calcula que l'afectació suma entre 12 i 13 hectàrees valorades, entre totes, aproximadament en uns 8.000 euros. Quan plou te n'alegres pels camps, però quan veus que s'enrabia i comença a pedregar amb força et quedes desanimat. Aquella setmana no sabia on era del disgust, explica Faja. L'herba, que s'aixecava gairebé mig metre, està aplanada i les espigues del blat que encara aguanten dretes són buides de granes. Totes són a terra i les poques que es mantenen a dins l'espiga cauen de seguida. Per aquest motiu no val la pena fer la recol·lecció. Sí que es poden aprofitar per la palla, però no les podem segar perquè els camps són massa humits i les màquines quedarien ensorrades, lamenta l'agricultor.
Amb el xàfec de pedra també va rebre el seu tractor, que està abonyegat, la teulada del mas va fer goteres, els regs es van desbordar i l'hort li va desaparèixer. Tot i el pessimisme diu que per sort els camps no és on més faig negoci (té porcs i ovelles) però 100 anys enrere hauríem passat gana