Societat

La salut mental dels nens també paga la crisi

La pobresa i el malestar familiar afecten l'estat emocional dels infants

Els problemes apareixen cada cop més aviat

La crisi econòmica està posant seriosament en risc la salut i el futur de molts infants i adolescents catalans. Un informe que ha realitzat la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i a l'Adolescència (Fedaia), en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, constata, un altre cop, l'elevat preu que els nens estan pagant pel fet de viure en entorns on la frustració, el conflicte i la falta de recursos i d'estabilitat són el pa de cada dia. La Fedaia alerta que no tan sols hi ha cada cop més nens amb problemes de salut mental, sinó que aquests trastorns apareixen en edats més primerenques, no reben l'atenció adequada i comprometen la igualtat d'oportunitats en el futur.

Angoixa a les famílies

L'informe –que es basa en l'anàlisi de la situació d'una àmplia mostra de les més de 35.000 famílies ateses per les entitats entre el 2013 i el 2014– detecta tendències que s'inicien coincidint amb l'esclat de la crisi econòmica. Per exemple, l'increment de quadres d'angoixa dins de les famílies, d'alcoholisme, de maltractaments i de desatenció als infants, estretament vinculats a situacions de pobresa i de falta d'expectatives. Les entitats també alerten del descens en l'edat d'inici de consum de tòxics.

El treball destaca el sorgiment d'un nou perfil de famílies pobres: les que han perdut poder adquisitiu i s'enfronten a elevats nivells de frustració i conflicte. L'atenció a l'estat emocional dels nens i adolescents ha passat a segon terme, ja que les famílies estan centrades a aconseguir recursos per cobrir les necessitats bàsiques.

Davant d'aquestes situacions, els professionals tenen més dificultats per fer la seva feina i per trobar referents adults que donin suport als infants amb problemes de salut mental. Segons l'informe, l'estat emocional dels pares impedeix mantenir la qualitat del vincle afectiu. D'altra banda, es detecta un elevat grau de sobremedicació en els nens, que no s'acompanya del treball terapèutic suficient, així com dificultats per accedir als recursos sanitaris públics, que estan “saturats”.

Un cop descrita la situació, l'informe recomana millorar la prevenció i la detecció dels problemes durant la primera infància per evitar l'aparició de trastorns mentals en edats posteriors. Aconsella potenciar l'atenció individualitzada als infants, tant des de l'escola com des dels serveis de salut (especialment des de l'àmbit de salut mental), així com el suport i l'acompanyament a les famílies.

LA XIFRA

100.000
nens
i 35.000 famílies són atesos per les diferents entitats que integren la federació Fedaia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona
salut

Cirurgia robòtica pionera per treure un tumor del cap preservant els sentits

Barcelona