Societat

Clam unànime perquè el món escolti la veu dels infants i els adolescents

Santa Coloma de Gramenet és el marc d'un congrés sobre els drets dels més joves

Les millores en participació, educació i sistema de salut, reptes a Catalunya

La participació activa dels infants i els adolescents en les decisions que els afecten d'una forma directa és un dels reptes fixats pels organitzadors del Precongrés Mundial pels Drets de la Infància i l'Adolescència que entre ahir i demà es du a terme a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet. Impulsat per l'Ajuntament d'aquest municipi, la Universitat de Barcelona i l'Associació per la Defensa dels Drets de la Infància i l'Adolescència (Addia), la cita és el preàmbul del sisè congrés mundial que es farà a l'octubre a Mèxic.

El president d'Addia i impulsor d'un màster sobre els drets dels infants a la UB, el colomenc Carlos Villagrasa, va assegurar ahir, instants abans de la inauguració, que la participació dels infants i els adolescents –tot i que les lleis han adoptat acords en la línia d'afavorir-la– “no és la desitjada atès que no s'ha aconseguit una implicació real”.

A Catalunya, Villagrasa situa la participació real d'aquests col·lectius com un dels reptes a assolir, juntament amb la millora del sistema educatiu i el sanitari. “L'atenció en matèria de salut mental és molt deficient”, alerta.

En la trobada mundial de Santa Coloma de Gramenet es parlarà de participació però també de xarxes socials, de la violència envers l'infant, de com afecten les migracions els més joves, de la relació amb els animals i dels nous models de família, entre altres coses. No s'oblidarà de la pobresa, que, segons el darrer informe d'Unicef, afecta un de cada quatre nens.

Aquest precongrés es clausura divendres amb la lectura del manifest de Santa Coloma, un document que a l'octubre serà elevat a la trobada de Mèxic. El 2014 coincideix amb el vint-i-cinquè aniversari de la convenció de l'ONU sobre els drets dels infants, que ja han adoptat 194 estats.

LA FRASE

La veu dels infants no s'escolta. Sovint només se'ls utilitza perquè surtin a la foto
Carlos Villagrasa
president d'addia

LA XIFRA

27,4
per cent
és la taxa de nens en situació de risc de pobre-sa, segons el darrer informe fet públic per Unicef.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia