Societat

El general Moragues, decapitat pel futbol

Uns aficionats de la selecció alemanya van malmetre una estàtua a Sort mentre celebraven la victòria

Els ecos del campionat del món de futbol del Brasil han arribat fins al Pallars Sobirà. I els ha acabat pagant el general Josep Moragues: heroi català de la guerra de Successió, lluitador de la causa austriacista i que, un cop abandonat el país per les potències centreeuropees, va decidir mantenir la lluita contra l'ocupació borbònica fins a l'última plaça per capitular, que va ser Cardona.

Poc devien saber d'aquesta història un grup d'aficionats de la selecció alemanya de futbol, que la nit de dimecres, en plena celebració de l'espectacular victòria del seu país sobre el Brasil, van arrencar del seu pedestal el bust del general Moragas que hi ha a l'entrada de la plaça Major de Sort. Els joves germànics eren a Sort amb motiu del campionat de Kayac Free Style al Noguera Pallaresa, on competeixen 170 esportistes de diverses nacionalitats.

La gresca la va veure el propietari d'un bar de la zona, que va anar cap allà, els va agafar el bust i el va guardar al seu local lluny dels eufòrics alemanys. Al matí, amb el bust desaparegut i sense saber qui havia estat, es va especular amb algun tipus de mòbil polític. No ho era. “Ha estat una bretolada sense gaire importància, no sabem exactament qui ha estat però està clar que no hi havia voluntat política ni de robar-la”, ha explicat l'alcalde de Sort, Llàtzer Sibis. L'Ajuntament procedirà a recol·locar-lo. No s'espera que l'operació sigui complicada.

Doblement decapitat

El general Josep Moragues va néixer a Sant Hilari Sacalm però estava molt vinculat a Sort, on la seva família tenia terres. Allà es va retirar després de la rendició de Cardona, però les noves autoritats borbòniques el van fer cridar a Barcelona i van ordenar el seu arrest. Va intentar fugir, però el van detenir i va ser fet presoner. En un judici sumaríssim va ser torturat i executat el dia 27 de març del 1715.

Aquesta venjança contra qui va ser un dels principals defensors de la causa austriacista primer i de la causa catalana, un cop les potències europees van abandonar el país a la seva sort, no devia ser suficient: va ser decapitat i el seu cap es va exhibir com a escarni durant dotze anys al Portal del Mar de Barcelona dins d'una gàbia de ferro, malgrat les súpliques de la seva vídua perquè el retiressin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix a finals de juny

Castellfollit del Boix

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
tradicions

Exhaurides en 40 minuts les gairebé 4.500 entrades pel Concurs de Castells de Tarragona

TARRAGONA
Medi AMbient

Estudien el nivell de metà que retenen els boscos catalans

Cerdanyola del Vallès
economia

Territori signa el conveni per a la construcció d’una rotonda en l’encreuament entre la C-14 i l’LV-3025, a Agramunt

Barcelona
medi Ambient

Aigües de Reus adjudica els treballs de recuperació de tres nous pous d’aigua del recinte de l’aeroport

Barcelona
societat

Fan retirar una vuitantena de vehicles abandonats als carrers

girona

El Port de Barcelona inicia la licitació per a la construcció de tres molls i la nova terminal de ferris al Moll Adossat

Barcelona
societat

Un brot de gastroenteritis ha afectat 29 nens i monitors d’uns campaments

la vall d’en bas