Societat

Benestar reactivarà el copagament de llits

Es tornarà a pagar llits en llars privades als qui n'esperen un en la xarxa pública

La conselleria de Benestar i Família tornarà a ajudar les famílies que esperen plaça per ingressar algun familiar en una residència pública. El copagament dels llits a les residències privades es reprendrà el setembre que ve, va explicar, ahir, la consellera Neus Munté. Aquest ajut es va deixar d'abonar l'agost passat per les dificultats pressupostàries de la Generalitat. Tot i ser una decisió de l'executiu català, l'eliminació va ser conseqüència i un “efecte no volgut i negatiu de l'infrafinançament de la llei de la dependència” per part del govern central, va lamentar ahir Munté. La represa dels copagaments es farà de forma “progressiva i atenent la vulnerabilitat de les persones afectades”, va assegurar la consellera, ahir, en una entrevista a TV3.

La negativa del govern estatal de flexibilitzar el sostre de dèficit impedeix a la Generalitat ampliar les despeses socials, assegura la consellera. “Amb un sostre de dèficit una mica més just”, sosté Munté, es podrien arribar a disposar de 2.000 milions més per a ajudes socials. La conselleria recorda que l'escassetat de recursos obliga a prioritzar algunes despeses i que per això es van retirar els copagaments mentre s'espera una plaça en una llar d'avis o residència pública.

L'estiu del 2013 es va detectar la necessitat d'ajudar les entitats i famílies que tracten amb infants en risc de pobresa. El pla per garantir que els infants tinguessin garantits tots els àpats va esdevenir prioritari i encara no s'ha modificat aquesta situació.

L'Estat aporta ja menys del 20% de la despesa en dependència. L'aportació estatal va minvant fins a superar el seu propi rècord. Un dels balons d'oxigen per a la Generalitat és la loteria. La bona acollida de la Grossa de Nadal permet disposar de més fons, ja que els guanys del sorteig es destinen, íntegrament, a afers socials. El copagament en la llei de dependència té en compte la renda familiar i també el patrimoni. Aquest últim aspecte esdevé polèmic, ja que hi ha força persones grans que disposen d'un patrimoni o propietat de valor, però que tenen ingressos molt minsos i tampoc no tenen possibilitats reals de vendre's el patrimoni o treure'n un millor rendiment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia