Un dependent menys cada quart d'hora
El nombre de beneficiaris de la dependència disminueixen cada mes perquè les defuncions no es compensen amb nous beneficiats
L'Estat no reconeix la davallada dels ajuts, però cada cop hi destina menys fons
Durant el temps que el lector esmerci per llegir aquest article, gairebé es deixarà d'ajudar una persona dependent. L'Observatori de la Dependència va fer ahir balanç del primer semestre del 2014 sobre el gruix d'ajudes a les persones dependents i va alertar que el sistema social perd cada mes 3.413 persones, sobretot per les defuncions que hi ha i que no es compensen amb nous ajudats. “El president de l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, José Manuel Ramírez, exposava ahir que “cada quart d'hora es deixa d'atendre o d'ajudar econòmicament un ciutadà dependent de l'Estat.”
La velocitat amb què cauen els ajuts es basa en dues realitats: la defunció de 70.000 persones cada any que tenen dret a una prestació, i l'eliminació dels drets a percebre ajuts de diversos col·lectius acordada pel govern central des de fa dos anys. Ramírez es mostrava ahir estranyat per les declaracions de Mariano Rajoy de fa deu dies assegurant que “la dependència atén més gent”, quan “la realitat és la contrària”, advertia. El que sí que es redueix és la llista d'espera, per decreixement vegetatiu, ja que tres de cada quatre dependents tenen més de 65 anys.
L'informe analitza també el compliment de la concessió d'ajuts per autonomies. Castella i Lleó continua sent la que més prestacions per habitant concedeix, mentre que el País Valencià es manté també a la cua. Catalunya continua sobre la mitjana estatal, malgrat que ha perdut alguns punts de qualitat en aquest observatori. Pel que fa a les aportacions de les administracions, l'Estat continua liderant les aportacions, qualificades de “minvants permanents”, pel portaveu de les entitats i empreses que gestionen les residències d'avis i socials. Només les autonomies mantenen o augmenten els fons dedicats als ajuts, com és el cas català.