Societat

L'Ajuntament de Torrent torna a censurar les festes alternatives

L'Ajuntament de Torrent denega el permís per a realitzar la jornada del 10é cicle al voltant de la Dolçaina que estava emmarcada dins de la programació de les Festes Alternatives de Torrent.

Amb només un dia d'antelació respecte a l'inici de les FAT s'ha comunicat als organitzadors que no es podrà realitzar aquesta activitat en l'Avinguda del País Valencià el dissabte 19 de juliol. La raó que ha esgrimit el regidor de Desenvolupament Econòmic i Social, Ocupació, Transport, ,Mobilitat i Participació Santiago Miquel és “la proximitat de les festes patronals a la data sol·licitada d'ocupació i com a conseqüència de la massificació de la zona durant el mes de juliol”.

No obstant, la Coordinadora de les Festes Alternatives de Torrent té coneixença de l'existència d'altres activitats organitzades en les mateixes dates, sense anar més lluny la Festa del Barrejat que tindrà lloc la mateixa nit del 19 de juliol en la Plaça Sant Roc i que sí ha sigut aprovada per la Delegació de Mobilitat.

La Coordinadora de les Festes Alternatives de Torrent denuncia l'actitud censuradora per part del Partido Popular que prohibeix i obstaculitza una iniciativa ciutadana, secundada per onze entitats i associacions de Torrent, amb l'únic objectiu de boicotejar unes festes que no poden controlar, en tant que són autogestionades i no depenen econòmicament de la institució.

La programació de les FAT deixava en evidència les mancances pel que fa als continguts de les festes oficials (que no programen música en valencià des de 2008) i responen a un pressupost més coherent amb la situació econòmica actual (a pesar que l'Ajuntament s'ompli la boca d'austeritat, 225.000€ són un despropòsit pressupostari).

En canvi, el festival de cantautors, previst per a dijous 17 de juliol, amb set edicions a les esquenes (la primera vegada que es va organitzar fou l'any 2007), continua en peu i ha sigut autoritzat per l'Ajuntament, paradoxalment després d'haver sigut denegat el permís pràcticament un mes abans i adduint l'escassa antelació de la presentació de la sol·licitud. Quim Sanç, Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra” cantaran en la Plaça Sant Roc a partir les de les 22,30 hores.

El programa de les FAT ja s'havia vist reduït com a conseqüència de la prohibició de les festes per motius ideològics: segons les paraules del regidor Jorge Planells, “les Festes Patronals de Torrent les organitza l'Ajuntament, per tant no s'autoritzaran unes festes alternatives”. D'aquesta manera, l'organització havia decidit d'ajornar les dues nits de concerts amb grups torrentins, entre els quals es trobaven LFK2, Tonirito Leré, Dkasta, la EBM, El Papado, Pau Alabajos i Juanjo Pérez .

Així mateix la Coordinadora ha decidit ajornar el 10é Cicle Cultural al voltant de la Dolçaina per a la segona quinzena del mes d'octubre. Els portaveus de les FAT mostren la seua perplexitat i indignació per la prohibició d'una nit d'albaes, una de les expressions culturals immaterials per excel·lència del patrimoni cultural dels valencians i valencianes.

Repensar la festa major

Pere Rossell

No hi ha cap dubte; la festa major ha d'estar viva, ha de ser biodegradable i ha de respondre a la realitat social del poble que les organitza i a les associacions, grups i entitats que aglutina.

Quan les festes majors no disposen d'aquestes característiques, es fossilitzen i, això és el que li passa a les nostres festes majors, que estan fossilitzades a base de no admetre cap altra realitat.

A Torrent de l'Horta, les festes majors no són el resultat de cap suma de voluntats, sinó del que programa el responsable municipal d'aquesta branca social i clar, això no quadra ni quadrarà mai amb la voluntat del que la gent cerca i necessita.

No quadrarà mai, mentre no intervinga la ciutadania en format de consell de cultura, consell de festes o consell d'activitats socials. No s'ha de trigar molt perquè es puguen repensar les festes i per posar-les allà on toca i, el que toca ara, és seny i entrellat. L'any vinent podrien tenir un altre caire, de segur que serà així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia