Societat

JAUME SASTRE

PROFESSOR DE L'INSTITUT DE LLUCMAJOR (MALLORCA)

“Tot és a l'aire i tornarà a ser un curs de lluita”

“Els hem demostrat que no tenim por, i a les europees han tret els pitjors resultats del PP balear”

“L'oposició està millor organitzada. Concentrarem les accions més contundents abans de les eleccions”

“Ara és dividir els sindicats i l'assemblea”

Activista
Jaume Sastre és professor des de fa 28 anys. El 8 de maig va decidir emprendre una vaga de fam que no va aturar fins a la jornada quaranta, aconsellat pels metges. Manté la lluita contra el decret del trilingüisme: “La por es contagia, i se'n va també per contagi. Calen accions contundents”, diu.

Amb una vaga de fam de 40 dies a l'esquena, Jaume Sastre ha esdevingut un símbol de la mobilització de la comunitat docent balear contra la llei del trilingüisme. El govern del PP del president José R. Bauzá no va accedir a negociar, i intentarà aplicar-la de nou el curs vinent.

Quin balanç fa de la vaga de fam?
Positiu. L'objectiu era deixar en evidència el president Bauzá; és un personatge prepotent, gairebé un psicòpata. Però, en plena vaga, a les eleccions europees va treure els pitjors resultats de la història del PP a les Illes. Els hem demostrat que no tenim por.
Però Bauzá es manté ferm.
L'han de derrotar les urnes, perquè l'ha escollit el poble. D'altra banda, ara mateix és el millor contrincant que podíem tenir: Es dedicava a dividir els seus i mobilitzava els contraris amb la seva prepotència.
L'assemblea de docents diu que poden tornar a la vaga indefinida la primavera vinent.
Legalment, no s'ha desconvocat mai. Encara s'ha de decidir, però ja hi ha centres que aquest estiu han proposat començar el curs amb un dia de vaga. Concentrarem les accions més contundents a l'abril, abans de les properes eleccions a les Illes.
El curs passat es va començar sense haver aprovat els projectes educatius de la llei de trilingüisme, els TIL. I aquest setembre?
Ara, l'oposició és més rotunda i estem millor organitzats que l'any passat. A més, han comès un greu error: d'una banda el govern autonòmic ha fet el TIL, però la llei Wert diu que els claustres han d'aprovar els projectes educatius. Estan agafats entre la legislació estatal i l'autonòmica. Aquest mes s'estan convocant claustres extraordinaris per intentar que s'aprovi el TIL. A finals de curs, hi havia més del 80% dels centres havien votat que no al projecte educatiu. Hi ha un buit legal.
Com creu que el govern Balear aplicarà la llei Wert?
El govern està improvisant, i això generà moltes contradiccions i nirvis. Pressionen els inspectors, però els polítics passen i els funcionaris es queden. L'assemblea exigeix als inspectors documents escrits. Ells no ho volen, perquè se senten desprotegits pels seus superiors i això pot acabar als tribunals. Bauzá intenta donar imatge d'autoritat, però l'està perdent dia a dia, perquè el govern sense la feina dels funcionaris, no funciona. Tot és a l'aire. Tornarà a ser un curs caòtic i de lluita total.
Quina és ara la posició dels sindicats d'ensenyament?
Els sindicats van ser superats per l'assemblea, i aleshores, es van desmarcar. En aquests moments, hi ha divisió i tensió. Alguns han firmat un pacte d'interins que ha provocat un allau de baixes. Serem transparents, però està en mans dels docents decidir què fem.Vist el resultat electoral, l'estratègia de Bauzá és un rentat d'imatge i intenta dividir els sindicats i l'assemblea, a través de qüestions econòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.