Vallès Oriental

La retenció d'uns pots de mongetes del ganxet en conserva al Bages revifa la protesta de productors vallesans

Les mongetes intervingudes procedien de finques del Vallès Oriental

La presidenta de l'organització agrària Asaja, Rosa Pruna, de les Franqueses, ha fet arribar aquesta setmana una carta al Departament d'Agricultura demanant que insti la Unió Europea (UE) al canvi de la reglamentació de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) de la mongeta del ganxet.

La polèmica per l'impacte que la DOP Mongeta del Ganxet, aprovada per la UE l'any 2012, ha tingut en els productors vallesans d'aquest llegum s'ha revifat en les darreres setmanes, arran de la intervenció d'una partida de pots de mongetes cuites en un supermercat de la comarca del Bages i envasades per una empresa del Bages, però que procedien d'una finca del Vallès Oriental. Segons la reglamentació de la DOP, només estan autoritzats a envasar mongeta del ganxet amb aquest nom en l'etiqueta empreses envasadores situades dins dels municipis de la DOP, és a dir, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme i part de la Selva.

El fet torna a posar sobre la taula el problema amb què es troben productors del Vallès Oriental que venen les mongetes a empreses de fora de l'àmbit de la DOP que no poden etiquetar-les amb aquest nom. Rosa Pruna assegura que en aquesta situació s'hi troben la major part dels productors de mongetes i que l'arrel del problema és que l'any 2012 es va canviar la denominació de la DOP, es va suprimir la referència geogràfica Vallès-Maresme i es va deixar només el nom de la varietat.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.