Osona/Ripollès

FESTA MAJOR DE TORELLÓ

Danses recuperades per al pregó

Els Dansaires de la Vall del Ges fan aquest divendres el pregó de la festa major de Torelló, que combinaran amb danses que van recuperar fa 25 anys. Serà a les 9 del vespre, a la plaça Vella.

Unes 50 persones, entre antics dansaires i actuals, interpretaran aquest divendres a la nit el tradicional Ball del Ciri, un dels balls, juntament amb la Dansa de Torelló, que es ballen ininterrompudament durant la festa major des de fa 25 anys.

Amb motiu de l'efemèride, els Dansaires de la Vall del Ges han estat els encarregats de fer el pregó aquest divendres a les 9 del vespre, mitja hora més tard, ja que es fusiona amb la ballada que es feia sempre posteriorment.

Àngel Marginedas, membre dels Dansaires del Ges, explica que ara fa 25 anys el llavors regidor de Cultura, Joaquim Sala, li va fer la proposta de recuperar les danses.

Era el 1989 i l'última vegada que s'havien ballat era el 1981 amb motiu de la inauguració de la residència Cals Avis. Es va recuperar a través del que recordaven els balladors del 81 i altra gent.

Aquestes danses s'havien ballat fins al 1932, segons està documentat.
és endavant, durant la dictadura franquista no es van tornar a interpretar fins al 1954, encara que es van canviar de data ja que “era un ball que es feia per carnaval”, per la qual cosa “es va prohibir”.

En aquell any, però, es van ballar per primer cop per la festa major però no durant massa anys, ja que a mitjans dels seixanta es van deixar de fer. Marginedas comenta que durant els setanta i els vuitanta es van fer de forma “esporàdica” fins que es va fer l'empenta el 1989.

A partir de llavors es va iniciar una tasca “d'investigació” que ha permès trobar i recuperar altres danses de la Vall del Ges, les músiques de les quals es van editar el 2009 en un disc titulat Balla la teva mare?, que va coincidir amb el vintè aniversari.

La recerca i recuperació ha estat de forma més profunda sobretot des del 2007, quan es van constituir com a entitat. Moltes danses es podran veure aquest divendres durant el pregó i la ballada conjunta en què hi participen dansaires que les han interpretat durant els darrers 25 anys.

En aquest temps els dansaires també han creat danses noves, per exemple en la festa del Pullassu, i han fet una tasca de difusió amb cursos per a joves que després s'han incorporat al grup. En aquest sentit s'ha fet també a fora de Torelló, com per exemple la setmana passada a Esterri d'Àneu en què van ensenyar el Ball del Xirri, la Dansa de Torelló, el Ball del Ciri i el Ball del Mocador.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.