Societat

Esforç veïnal per la salut dels nens

Petits Somriures atenua les mancances sanitàries d'infants en risc del Camp de l'Arpa del Clot

Rep recursos de gent i comerços del barri

Nens, barri i salut són les consignes amb què treballa Petits Somriures. És una iniciativa creada per un grup de veïns del barri Camp de l'Arpa del Clot amb la voluntat de cobrir les mancances sanitàries dels infants les famílies dels quals no es poden permetre tractaments mèdics que la Seguretat Social no cobreix. Les ulleres, les plantilles o els empastaments de queixal són algunes de les necessitats que els infants han de tenir cobertes “per poder desenvolupar-se amb igualtat amb els altres nens i nenes”, explica Olga Martínez, membre del grup solidari nascut el 2012. Actualment, a l'Estat espanyol, un 27,5% dels infants viu sota el llindar de pobresa, tal com
va denunciar Unicef en el seu últim informe.

Els treballadors socials i metges dels centres de salut públics són els encarregats de detectar les mancances dels nens i d'avisar Petits Somriures perquè gestionin l'ajuda sanitària pertinent. A part d'aportar els diners necessaris, l'entitat exerceix de pont entre famílies i metges i és la encarregada de crear aquesta xarxa. “Hem anat picant de porta a porta en busca de col·laboració”, explica l'agrupació, per aconseguir professionals que es vulguin acollir al projecte oferint un preu reduït per al tractament dels nens. Actualment, hi participen vuit dentistes, tres òptiques, dues farmàcies i una ortopèdia. “Nosaltres no coneixem cap de les famílies que ajudem; és anònim. Per tant, no hi ha cap mena de discriminació”, explica Martínez, que assenyala la confiança que tenen en els treballadors socials a l'hora de proposar els nens que necessiten ajuda.

Aquest grup sense afany de lucre obté els diners per pagar el material mèdic mitjançant la col·laboració veïnal i la proximitat: del barri per al barri. Així doncs, a part dels donatius econòmics, posen parades al carrer el primer dissabte de cada mes, on venen objectes donats pels comerços del veïnat i organitzen una gran festa a la plaça de l'Oca el mes d'octubre, amb actuacions, activitats per a nens i una tómbola solidaria, amb l'objectiu de recollir fons per al projecte. Gràcies a aquesta festa, l'any passat van aconseguir recaptar 1.730 euros.

Petits Somriures va ajudar 53 nens l'any 2012, quan es va crear, i des que ha començat el 2014, ja n'han atès una cinquantena; per això, l'entitat es mostra entusiasta i calcula que, al final de l'any, n'hauran ajudat un centenar, uns resultats “engrescadors i molt positius”. Aquest grup va ser creat per socis del Foment Martinenc, una associació del districte creada l'any 1877 amb esperit obrer i d'avenç ideològic dedicada a la difusió cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Bombers treballen amb 55 dotacions en dos incendis forestals a Cabacés i Porrera

CABACÉS
MEDI AMBIENT

El balanç de la campanya d’incendis a l’àrea de Barcelona es tanca amb 135 focs

Barcelona

Vaga indefinida dels treballadors de recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA

Fil a l’agulla per fer la segona residència pública per a gent gran

SANT CUGAT DEL VALLÈS
espai

Acaba amb èxit el primer passeig espacial privat de la història

barcelona
MEDI AMBIENT

Tret de sortida per un turisme sostenible de sol i platja al delta del Llobregat

El Prat de Llobregat
medi ambient

Banyoles proposa una ruta en bicicleta pels barris

Banyoles

Finalitzen les obres d’arranjament del local social de Montilivi

girona

Mor un boletaire de 82 a la Vall d’Hebron que havien rescatat d’un forat a Saldes

BARCELONA