Societat

La dansa de la gala de Campdevànol, catalogada

El govern la declara element festiu patrimonial d'interès nacional

Ja ho és la de Sant Joan de les Abadesses

El govern ha declarat la dansa de la gala de Campdevànol element festiu patrimonial d'interès nacional i l'ha inscrit en el catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. És el segon element tradicional catalogat al Ripollès després del ball de pabordes de Sant Joan de les Abadesses. La dansa de la gala és l'acte més tradicional de la festa major del Roser, que se celebra el tercer diumenge de setembre, i és un esdeveniment social i festiu molt esperat.

La gala és representativa d'antigues danses cerimonials i té el seu origen en el traspàs de càrrecs de les pabordies del Roser. L'organitza l'Ajuntament de Campdevànol i es balla el diumenge i el dilluns a la plaça de la Dansa, amb un protocol i un cerimonial molt acurats.

Hi ha diverses teories sobre el significat d'aquesta dansa; el més acceptat és el de la victòria del poble sobre el dret de cuixa feudal, abolit per Ferran II. És executada per sis parelles i el capdanser, en total 13 balladors, que vesteixen una indumentària pròpia. El capdanser vesteix de negre, porta barret de copa i gambeto, i la batllessa porta un vestit negre i mantellina blanca. La resta de balladores, la campessa i les pabordesses vesteixen una faldilla florejada, gipó, davantal negre, mocadors de seda, mitges i caputxes blanques. Els balladors porten barretina, faixa, espardenyes, pantalons fins a mitja cama i armilla, de tonalitats diferents per distingir-los. La dansa ha anat incorporant canvis, produïts sobretot a meitat del segle XX, però que no n'han afectat l'estructura bàsica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia