Societat

Nou revés als negocis de Medinyà en baixar el trànsit

La posada en marxa de la circumval·lació a Girona per l'autopista ha reduït el nombre de vehicles i les activitats a peu de carretera se'n ressenten

A més, els camions fa mesos que passen per l'AP-7

Els negocis a peu de carretera del nucli de Medinyà només han necessitat un mes per comprovar que la nova circumval·lació a Girona per l'AP-7 suposa una altra patacada per a les seves activitats.

Tots coincideixen que la posada en funcionament de l'enllaç que permet anar de manera gratuïta des de Vilademuls fins a Fornells de la Selva és un altre contratemps que se suma als anteriors que ja han rebut. La Mari, que fa 24 anys que regenta l'hotel restaurant Medinyà, afirma: “Ara costa comprovar-ho, però ho notem molt en els esmorzars i dinars, que han baixat molt.” I recorda amb nostàlgia: “Abans hi havia tot de camions plens, però ara ja no és imaginable.” El pas dels camions per l'autopista des de Maçanet de la Selva per treure'ls de l'N-II va ser el revés precedent, i ara la circumval·lació se suma al desgast.

La Mari recorda que havia tingut fins a quinze treballadors, i ara només en són cinc per les dues activitats. Admet que els caps de setmana sí que té gent, i ja es planteja “remodelar el tipus de menjar i el format per captar nous públics”. Amb ironia afirma: “Si no, haurem de posar una tanca perquè no vagin per l'autopista.”

Una situació semblant explica la propietària de l'Snack Medinyà, just a l'altre costat de la carretera. La Maria Àngels fa més de quinze anys que regenta l'establiment i també ha anat veient tots els canvis, com ara la desaparició de les dues gasolineres, que també va suposar una baixada de la facturació dels negocis més propers. “Ho notem en esmorzars i dinars, tot i que encara ara alguns estrangers que no saben que poden passar per l'autopista segueixen venint per la nacional, i això ajuda.” Aquest efecte fa que digui que la nova circumval·lació “seria encara pitjor pel negoci, però al setembre ja no sé què passarà”. Admet, però, que cada revés d'aquests “es viu amb molta por i inseguretat” i albira un futur amb menys personal si els números de la caixa no paren de baixar i lamenta que “sempre toca rebre als mateixos”. En el seu cas, no veu que el retorn dels camions fos la solució final, perquè “si hi ha deu camions parats, això són deu persones”.

La realitat dels negocis es veu a simple vista. Al voltant de l'hora de dinar al restaurant Medinyà només s'hi veuen un parell de vehicles, a l'Snack Medinyà se n'hi veuen sis o set.

Vehicles per tot l'Estat

El negoci B&B Motorsport Medinyà, de venda de vehicles, també ha rebut la patacada. Un dels responsables, Marc Boadas, explica: “Veníem cotxes a tot l'Estat, perquè un camioner passava, veia un vehicle i l'acabava comprant, i ara amb la circumval·lació passa el mateix, passa menys gent i hi perdem.” En aquest sentit, considera: “Cada dia estan destrossant més coses, i l'únic que pots fer és sobreviure.” Tothom està a l'expectativa, a veure què passa a partir del setembre, ja que encara hi ha molta gent que no s'ha acostumat a entrar a l'autopista per aprofitar el tram gratuït i alguns temen que això vagi en augment i els perjudiqui encara més.

LA DATA

01.07.14
És la data
en què es va inaugurar la sortida a Vilademuls, que completa la circumval·lació per l'autopista.

Assenyalen la direcció de Girona abans de l'AP-7

Les queixes d'alguns negocis han fet que a la rotonda d'accés a l'autopista a Vilademuls s'hi afegeixi l'indicador de Girona, ja que a l'obertura només hi posava Medinyà i menys vehicles la prenien.

Sense cues el cap de setmana a la gasolinera propera a l'entrada

Un centenar de metres més avall de la rotonda d'accés a la nova circumval·lació de Girona hi ha una gasolinera Repsol. En aquest mes han comprovat també que la nova entrada els perjudica. “A l'estiu els diumenges hi havia cua per fer gasolina, ara ja no n'hi ha”, certifica una treballadora. “La gent és molt còmoda: si pot agafar l'autopista, l'agafa”, afirma. Certifica que ha baixa molt la facturació i encara veuen que serà pitjor amb el final de les obres.

El restaurant Bonaterra, pràcticament sense clients

Són quarts d'una i el restaurant Bonaterra, al peu de l'N-II però al municipi de Vilademuls, està totalment buit. Al final de la barra hi feineja la Lluïsa Estanyol, que té el negoci des de fa quaranta anys. Admet que la situació és “trista”: “Obres i veus que no fas res.” Té esperit per “aguantar com pugui”, però mostra un deix de decepció perquè “la gent té molta por, i amb por no es va enlloc”. La crisi tampoc hi ajuda i els pocs que hi van gasten poc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.