Societat

L'arribada de la dama negra

El Maresme recorda la gran epidèmia

Quan de la pesta se'n pot fer festa

Arenys de Mar i Malgrat de Mar escenifiquen els estralls que la devastadora epidèmia va causar durant els segles XVI i XVII

La tradició manté que va ser la intercessió de sant Roc el que va aconseguir aturar la malaltia

La pesta arriba un cop més a terres maresmenques i amenaça d'arrasar poblacions senceres. Som a finals del segle XVI i s'han repetit diferents brots d'aquesta epidèmia que no té cura i sobre la qual no fan efecte ni els remeis tradicionals ni la incipient medicina. Metges i fetilleres estan desbordats i els veïns clamen desesperats a la recerca de la intervenció divina que els garanteixi la salut. Amb aquest escenari digne d'una pel·lícula o d'una sèrie de televisió era gairebé impossible que algú no s'adonés del potencial i l'atractiu que suposa. A Arenys de Mar fa cinc anys que la vigília de Sant Roc centenars de persones ocupen els carrers del municipi per participar en directe en una cercavila que recrea fins a l'últim detall l'arribada de la pesta negra a l'aleshores poble de Santa Maria d'Arenys. Els organitzadors, els Amics del Patrimoni Cultural d'Arenys de Mar (Apacam), afegeixen a cada edició elements nous per mantenir l'atenció del públic, que gaudeix amb un espectacle que combina música, dansa, teatre i efectes especials.

A Malgrat de Mar, és el tercer any que una quinzena d'entitats organitzen una lluïda recreació històrica amb la pesta bubònica del segle XVII com a protagonista, dins la festa major de Sant Roc. Demà, la Festa dels Empestats torna a fer un recorregut en format visita guiada per diferents escenaris. A cada edició es busca un fil conductor nou, i en aquesta ocasió han enllaçat l'episodi amb la guerra dels Segadors. L'èxit de la convocatòria ha fet esgotar en pocs dies les 550 places que donen dret a tornar enrere per entendre una mica més bé la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia