Societat

El públic del Circuit allarga la seva estada a Barcelona

Els assistents passen de mitjana nou nits a la capital, dues més que l'any passat

L'Ajuntament està encantat amb el festival, però la FAVB recorda que forma part de la discutida aposta pel turisme massiu

L'hotel Axel, situat en ple Gaixample, està al cent per cent d'ocupació. Enfocat al públic homosexual d'alt poder adquisitiu, entre el qual és un referent, està ple des que la setmana passada va arrencar el festival Circuit, i continuarà així com a mínim fins que aquest cap de setmana acabi la setena edició de la que ja és la trobada festiva més massiva del món homosexual. A la terrassa de l'Axel, punt de trobada habitual del col·lectiu, –explica el director de relacions públiques de l'hotel, Adrian Muñoz– han hagut de reforçar la seguretat per acotar l'accés: no s'hi cap. Passa com a tot el barri, on aquests dies botigues, saunes, bars i gimnasos fan caixa com mai.

Al capdavall, el Circuit comparteix públic objectiu amb els comerços del Gaixample: homosexuals d'entre 25 i 40 anys i amb un estatus socioeconòmic alt. Els visitants del festival, que paguen entre 25 i 55 euros només per l'entrada de cadascuna de les festes diürnes o nocturnes que constitueixen el plat fort de la programació, es gasten al voltant de 250 euros diaris de mitjana a la ciutat, entre allotjament, àpats i compres, segons l'organització. I, a tres dies del final, el festival no preveu un increment significatiu respecte dels 71.000 assistents que va comptabilitzar l'any passat, però sí que ha detectat que els visitants passen més dies a Barcelona: si en l'edició anterior l'estada mitjana era de set pernoctacions, ara és de nou, i ha augmentat significativament el nombre de reserves en pisos turístics, que, “tractant-se d'estades llargues, donen més intimitat”, explica el portaveu del festival, Teseo Quadreny.

Fets els càlculs pertinents, amb aquesta ampliació de l'estada mitjana surt que els assistents podrien deixar a Barcelona al voltant de 150 milions d'euros. Motiu de sobres perquè l'Ajuntament, que consta entre els patrocinadors del festival, estigui encantat. “El Circuit genera activitat econòmica i riquesa que repercuteix en beneficis per a tota la ciutat”, vindica la tinent d'alcalde Sònia Recasens, que hi afegeix: “Esdeveniments com aquest ens ajuden a situar Barcelona en el mapa internacional com una ciutat oberta, moderna, acollidora i tolerant.”

Controvèrsies

El president de la FABV, Lluís Rabell, ofereix una mirada més escèptica, si més no en determinats aspectes. Admet que el festival suposa una important injecció econòmica, però recorda que “forma part de l'aposta pel turisme massiu i la marca Barcelona” amb la qual el moviment veïnal és tan crític, i té aspectes “discutibles” perquè “s'explota comercialment una orientació sexual que hauria d'estar normalitzada”, centrant-se en un tipus de públic molt determinat, que és el que aquests dies envaeix els carrers de Barcelona i protagonitza els cartells que anuncien les festes: homes (i, en menor mesura, dones) de bona posició econòmica, de gustos cars i amants del gimnàs i la festa. I, òbviament, no tota la comunitat lesbiana, gai, transsexual i bisexual (LGTB) respon a aquest perfil. De fet, per mitigar les crítiques que va rebre de part del mateix col·lectiu després de les primeres edicions, el Circuit ara incorpora alguna xerrada informativa, però el nucli i principal ganxo continua sent la festa pròpiament dita.

Com a exemple de controvèrsia en l'àmbit de la sovint difícil compatibilitat entre turisme i benestar veïnal, les queixes que va propiciar un dels plats forts del Circuit, la jornada festiva a Illa Fantasia, entre els veïns de Vilassar de Dalt. La policia local va rebre una desena de trucades de protesta pel soroll. L'alcalde, Xavier Godàs, diu que no hi ha hagut més queixes que en altres festes del parc i que no es va incomplir cap norma, però també entén que dotze hores de música a tot drap poden fer emprenyar el veïnat. Per això el consistori es planteja buscar algun sistema per reduir les molèsties, segons va dir.

LA XIFRA

71.000
persones
van assistir l'any passat al Circuit, segons l'organització, que preveu tornar a assolir aquesta xifra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia