Societat

Reconstruint en Javi

El restaurant que pertany a l'empresa d'inserció Brot converteix la cuina en un instrument contra la marginació i l'exclusió

Amb la filosofia “d'aprendre a treballar treballant”, té càterings, menús de celebracions i plats per emportar-se

Javier sap que el tren passa una vegada i té clar que no el vol deixar escapar

“Era una persona que voliaaprendre, que volia aprofitar la segona oportunitat de la vida”, diuen d'ell a la Fundació

Si de veritat interessa el que explicaré –la frase no és meva; és de J.D. Salinger, a l'inici de la seva novel·la El vigilant en el camp de sègol– poden llegir, perquè aquesta, també és, una història de retorn d'una persona que després de passar vint-i-dos anys a la presó, amb greus problemes de relació, es va trobar al carrer sense poder accedir al món que li tocava viure i va entendre que el que defineixen com a mala sort és el pretext dels perdedors. Va ser així com Francisco Javier Martínez Pajuelo, nascut al barri de Cerdanyola de Mataró, protagonista de malifetes i complicacions i hoste principal de centres penitenciaris com Quatre Camins, Mallorca i Girona, ha sabut redreçar la vida gràcies al suport de Brot i d'Oscobe, una fundació creada per oferir un futur professional a persones, especialment joves, en risc d'exclusió, mitjançant una formació humana que garanteixi la seva integració.

Una fundació que a través de la seva empresa d'inserció Brot no tan sols l'ha ajudat sinó que li ha donat els mecanismes necessaris per guanyar un futur. El relat és senzill; podríem qualificar-lo de lineal. Després d'una vida agitada i esdevenir carn de presidi, quan va complir la condemna, en Javi es va trobar al carrer, incapaç de reaccionar davant d'un sistema nou i canviant —assegura que no sabia com funcionava Internet—, fins que va entrar a Oscobe per fer un curs de formació de cuina.“Quan vaig sortir de la garjola vaig haver de tornar a aprendre-ho tot. No sabia parlar, utilitzava l'argot de la presó i m'era molt difícil relacionar-me amb la gent”, assegura.“Quan va entrar a Brot ens vam adonar que era una persona que volia aprendre, que tenia la intenció d'aprofitar la segona oportunitat i vam decidir que l'acompanyaríem en el procés d'inserció que volem que sigui al més real possible”, puntualitza Manel Sánchez, tècnic d'acompanyament a la inserció de la fundació i la persona que ha tutelat el procés de resurrecció d'en Javi.

En Javi, que en tres anys ha passat de ser un candidat a la reinserció, auxiliar, després ajudant de cuina i avui encarregat dels fogons dels Ocells Perduts —el restaurant de l'empresa Brot que, a part de fer una cuina acurada i principal, ha treballat amb els germans Roca i ha servit els aperitius de les recepcions del Fòrum Impulsa, que ha tingut la participació del rei Felip—, és un home agraït. “En Manel, Teresa Ripoll (educadora) i Núria Pasarell (professora de cuina) —remarca— em van ajudar a entendre que calia aprendre un ofici, i tot i que jo no sabia ni pelar una ceba van fer tots els possibles perquè aprofités l'oportunitat. És tan important aprendre com mantenir-se i arribar al final. Avui —continua Javi, que des de fa sis anys té la llibertat condicional— puc dir que he fet un curs de quatre-centes hores i m'he guanyat un futur. He recuperat la família, visc a Blanes, al barri de la Plantera, en un pis amb la meva dona i dues filles, una de vint-i-un anys, que va néixer quan vaig entrar a la presó i l'altra de divuit mesos, quan en vaig sortir. Són les que m'il·luminen el camí i m'ajuden a anar endavant.”

Sánchez, que és un home bregat i entén la lluita d'en Javi, fa notar que avui ha cuinat per a un grup de joves de Campllong i Taialà que fan una estada de futbol i explica la metamorfosi del seu pupil: “Si hem de parlar d'èxit hem de dir que l'èxit és seu; nosaltres només l'hem ajudat a trobar-se, però ha estat ell el que ha volgut integrar-se i treballar amb l'associació i la societat.”


uè?

Després de vint-i-dos anys a la presó, un home lluita pel seu futur


ui?

Javier Martínez i Manel Sánchez treballen en la recuperació del primer



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Prop de 12.000 trucades preventives per la calor en dos mesos a Barcelona

Barcelona

Foment de l’adopció d’animals amb un vídeo abans de cada sessió al Cinema Catalunya de Terrassa

TERRASSA
Infraestructures

Transformaran el camí de Térmens a Bellvís en una carretera

Térmens

Els delictes es mantenen en la primera meitat de l’estiu

lloret de mar

Troben un manuscrit inèdit de Víctor Català on es descriu un ball popular

l’escala
Medi ambient

Creixen un 20% les denúncies dels Agents Rurals

Cercs
FIGUERES

Controls a l’estadi Albert Gurt per evitar l’entrada d’usuaris no autoritzats

FIGUERES

La Policia Local tanca la campanya contra l’incivisme del juliol amb 33 sancions

la bisbal d’empordà

Campanya informativa sobre com circular amb bicicleta pel Barri Vell i el Mercadal

GIRONA