Paterna presenta la rèplica de l'aeroplà que va fer el primer vol a motor de l'Estat

Els actes de commemoració del Centenari de l'efemèride seran inaugurats el divendres pels Prínceps d'Astúries

El 5 de setembre de 1909 l'aviador valencià Joan Olivert va realitzar el primer vol a motor de l'Estat. L'enlairament es va produir al recinte de la caserna militar d'artilleria de Paterna i està considerat com l'inici de l'aviació de l'Estat. El vol de Paterna fou d'uns 50 metres, en què l'aeroplà va volar recte i estable i va ser controlar i dirigit pel pilot en tot moment.

Ara, cent anys més tard, la Fundació Aèria del País Valencià, l'Ajuntament de Paterna i AENA celebren l'efemèride amb un extens programa d'actes que els Prínceps d'Astúries inauguraran el pròxim divendres. L'acte central, serà l'exposició d'una rèplica del Bleriot XI, construït per la Fundació Aèria. Es tracta d'un monoplà construït segons els plànols de què se disposen de l'època, amb l'únic afegit de l'instrumental mínim per a adaptar-se a la legislació aèria actual. «No és l'avió que va realitzar la gesta del primer vol, però sí és per fiabilitat i nombre de vols, el més representatiu de la primera etapa de l'aviació», destaca el president de la Fundació Rafael Martínez. L'avió encara no està preparat per a enlairar-se, ja que encara li falten algunes proves tècniques però Martínez, confia a aconseguir-ho molt prompte. De fet, el conseller d'Indústria, que ha pogut assistir a contemplar els treballs d'acoblament del Bleriot XI, ha anunciat que s'estan tramitant els permisos perquè l'aeroplà puga efectuar algun vol abans de finals d'any. Flores s'ha mostrat impressionat per la senzillesa i consistència de l'aparell i ha agraït als responsables de la Comissió del Centenari l'esforç per recrear el model històric que «ens dóna una idea de l'evolució permanent d'aquest sector al llarg del segle XX».

A més de l'exposició de la rèplica i la inauguració d'un monument commemoratiu del Centenari de l'Aviació, s'ha creat una pagina web que ja està activa www.centenariaviacio.gva.es, s'emetrà un segell commemoratiu, s'editarà un llibre i se realitzarà el VI Festival Aeri Ciutat de València.

Per la seua part, l'alcalde de Paterna, Lorenzo Agustí, ha considerat necessari recordar «la memòria de dos valents, el pilot Joan Olivert i el constructor de l'avió Gaspar Brunet, que es va atrevir a fer possible el somni de volar i amb això posar el nom de Paterna en els llibres de la història».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.