Anàlisi de les festes a bou passat
PLAÇA DEL POBLE
No he tornat a Silla en festes i per tant la seua anàlisi la faré mitjançant les informacions que m'han passat els meus familiars, amics i persones directament involucrades en la festa. També tinc els quatre molt bons articles publicats a El Punt (Enric Muñoz; Maria Muñoz i Judit Gonzàlez; Jesús Escorihuela; Lluís Martínez) i, naturalment, el llibre de festes, amb l'article del cronista Josep Antich. Amb tot, procuraré ser molt objectiva i si ningú té res a dir, li quedaré molt agraïda, especialment si ho fa amb el mateix to moderat i crític dels articles que s'han publicat, que també procuraré jo.
En primer lloc, començant pel final (pels bous), s'ha confirmat que la proposta de reduir els vuit dies a quatre, ja està molt acceptada entre el veïnat. És qüestió de sentit comú, perquè amb quatre dies la gent afeccionada tindria la seua festa, i els no afeccionats veurien respectada la seua opinió; s'estalviarien diners i la cosa quedaria en empat: ni vuit dies, ni zero, la meitat, com en el judici de Salomó. De fet, segons m'han escrit i per les fotos del watsapp, es veu que a partir del dilluns la plaça estava mig buida i els xiringuitos no feien ni un euro de caixa. L'alcalde torero i els partits que estan d'acord amb els bous s'ho haurien de pensar millor.
Altra cosa és si s'hauria de prendre la decisió radical que qui vulga bous, que se'ls pague. A Picassent, les penyes es fan càrrec de les despeses i l'ajuntament dóna un ajut i prou. És com si les falles volgueren que els pagàrem les falles. Respecte de la plaça, em diuen que molta gent, inclosos alguns afeccionats, creuen que no fa falta, perquè podrien haver vaques pels carrers, com en Sant Sebastià.
Pel que m'han contat, no s'han instal·lat wàters portàtils pels carrers, i la gent, com sempre, ha pixat (i alguns han cagat) de mala manera pels racons del poble (passatge de les monges, parcs, racons, la mateixa plaça de bous, etc.). Això m'ha semblat una prova de la poca capacitat organitzativa de l'ajuntament, perquè si volem que vinga gent al poble els hem de facilitar les instal·lacions adequades. Sembla que els bars estan més que farts de ser el comú de tots, i crec que tenen raó.
Els bars plantegen una altra qüestió, en la qual també crec que tenen raó: els xiringuitos taurins i fallers els fan una competència deslleial, perquè no paguen ni xapa i serveixen menjars i begudes, sense cap control. Especialment em comenten el cabreig dels bars del parc, que han mantingut les portes tancades mentre durava la discomòbil de la falla del Port, on la disbauxa era total. Qui controlava si es servia alcohol als menors, per exemple?
Em confirmen que el fet que la falla del Poble instal·lara, un mes abans de les festes, el seu envelat en el racó del bar de Coa, apropiant-se abusivament d'un espai públic que no és d'ells, que fa tanta falta per a l'aparcament, ha estat molt criticat, fins i tot per gent de la falla, amb qui m'he posat en contacte. Com per a desmuntar aquest envelat els ha sobrat amb un dia, ningú comprèn perquè l'ajuntament els ha permès l'abús que han fet, durant més d'un mes.
Pel que fa a la policia hauran fet el seu treball, però no se sap per quina raó no han estat en els llocs on s'han produït els conflictes, especialment el primer dia, i en general en el Parc durant els discomòbils. No tinc res a dir dels agents, naturalment, que hauran complert les ordres, però m'agradaria saber les raons que han tingut els seus caps, que són els responsables.
Evidentment, les festes comporten un cert desori i no cal escandalitzar-se per això, però jo crec que es tracta que siga el menor possible i en aquest sentit l'ajuntament hauria de fer complir les ordenances i permetre les excepcions mínimes i sempre sota el seu control. És per aquest motiu que jo recorde que abans hi havia una Comissió de Festes, que coordinava les distintes iniciatives i autoritzava les actuacions d'uns i d'altres.
Una veïna, que ni és antitaurina, ni antifallera, ni protesta de res, perquè diu que comprèn que la festa és la festa i són uns dies a l'any, està d'acord que s'impose una miqueta d'ordre, “sinó cadascú tira per a ell”. Com cada any, ha criticat la presidència dels polítics en la missa i en la processó, “gent que no la veus mai en missa, ara van a presumir”, em diu, i “ho fan per a guanyar vots”.
Des de Mallorca pense en tot açò amb interès, però tinc l'opinió condicionada pel fet que els illencs i les illenques no són tan barroeres organitzant festes, que també en fan. I he volgut comprovar-ho preguntant a uns amics que han vingut a València i han passat per Silla, aconsellats per mi. S'estranyaren enormement del soroll que fem i de la brutícia dels carrers, encara que ja estaven advertits. Lamentaren l'estat de l'Albufera, però celebraren que la cebollada que els prepararen en un motor era sensacional. Ningú d'ells havia menjat anguiles en sa vida i han tornat enamorats. Els impressionà el cant de la Carxofa i les danses de la processó.
Així que no ha hagut el suficient control. Les autoritats locals, que sols s'han vist presumint darrere del Crist, en algunes ranxaes, o corrent davant de les vaques, haurien d'assumir més la seua responsabilitat. Hi ha un cas ben curiós i fou el dissabte, quan ja estava desmuntada la plaça, però encara no s'havia recollit l'arena, que es fa de nit. Com és que ningú caigué en el compte de mantindre el pas per la plaça tancat, un dia més, per a evitar que els cotxes passaren, alguns a tota paleta, alçant una polseguera de mil dimonis? Una pregunta: els comerços de la plaça (una farmàcia, dos bars, tres botigues), protestaren, cridaren a la policia, etc.?
Com sembla que l'any que ve pot haver un canvi de govern, els partits que se'n faran càrrec haurien de començar a reflexionar sobre tot açò que m'han contat i que jo he escrit. De moment els partits no n'han dit ni pruna, o jo no ho he llegit enlloc, però que tinguen en compte que el govern actual li haurà de deixar les festes mig organitzades al nou govern entrant, com ha passat sempre. Els partits, doncs, s'hauran d'espavilar més a exercir de control i a banyar-se el cul, perquè sinó, l'any que ve les festes seran un altre desgavell.