Turisme d'estelada
Les visites a espais relacionats amb el Tricentenari i el sobiranisme augmenten el 2014
Molts dels espais són lluny dels llocs més turístics
Hi ha grups que fan itineraris específics per aquests espais
El turisme d'interior a Catalunya ha trobat un nou filó amb el Tricentenari i el procés independentista. Els principals monuments del país relacionats amb la Guerra de Successió, i d'altres d'alta càrrega simbòlica com el mutilat Pi de les Tres Branques han vist com el nombre de visitants creixia durant el 2014, gràcies també a l'esforç d'aquests espais per promocionar-se.
Probablement el millor exemple és el de Cardona. De gener a juny de 2014 les visites al castell gairebé s'han quadruplicat. De retruc, això ha fet augmentar els visitants a la Muntanya de Sal i al centre històric, i al mateix temps ha fet que els restaurants de la vila estiguin més plens que mai.
Malgrat tenir el sobrenom de “fortalesa mai vençuda per la força de les armes”, el castell de Cardona tampoc no era un punt especialment conegut per la majoria de catalans, i ells mateixos parlen de “descoberta de l'existència de Cardona” per part del gran públic, gràcies a la promoció que n'ha fet el Tricentenari.
Cardona forma part de la Ruta 1714, un itinerari turístic per deu monuments lligats a la Guerra de Successió, al qual s'hi sumen quaranta altres espais vinculats al conflicte. Se n'ha fet un important esforç promocional: instal·lació de plafons informatius, edició d'un plànol i de postals, i creació d'una aplicació mòbil i d'una pàgina web. La idea és posar les coses fàcils al visitant perquè es faci un itinerari a mida, tot i que també s'ofereixen paquets turístics tancats amb visites guiades pels monuments, allotjament, i àpats en restaurants tradicionals –alguns dels quals ofereixen un menú especial del segle XVIII–. No obstant això, els que es decanten per aquests paquets són minoria: només un 10%.
Els qui més agafen aquests paquets són els grans col·lectius: associacions, entitats culturals, clubs esportius, col·legis professionals o partits polítics. De fet, són el perfil de visitants que des dels monuments detecten que més ha crescut, i també els que més escullen les visites guiades centrades en la Guerra de Successió que s'han creat per al Tricentenari en gairebé tots els monuments. Al museu de Moià, on més han notat un increment ha estat en aquestes visites per a entitats, “i molts vénen amb el temps just perquè després han d'anar cap a un altre punt de la ruta”, explica la seva directora, que a banda d'aquests col·lectius no detecta gaire gent que faci la ruta sencera.
Un repte
I és que molts dels turistes que hi podrien estar interessats ja han anat visitant aquests monuments al llarg del temps. És el cas de Josep M. Mestre i Isabel Serra, que aprofitant les vacances van anar a passar un dia a Barcelona per visitar el Born. “Els altres espais ja els hem vist, i venir al Born era un repte que teníem.” Asseguren que el procés sobiranista i el Tricentenari ha fet que hi estiguin més interessats: “Vénen ganes de conèixer millor què va passar per poder convèncer més gent a favor de la independència”, tot i que critiquen: “Et trobes Tricentenari fins a la sopa.”
Potser per generar un nou interès en qui ja ho havia visitat, molts monuments s'han renovat, incorporant espais relacionats amb la Guerra de Successió. A Cardona han museïtzat la casamata; al Museu de Sant Boi (amb una exposició permanent sobre Rafael Casanova a la casa on va morir) han fet una exposició temporal sobre el Sant Boi del 1700; a la Casa Museu Rafael Casanova de Moià obriran al setembre l'exposició 100 Onzes de Setembre a Moià; a Cervera l'exposició Universio ha permès que la universitat estigui oberta fora de les visites guiades, i a la Seu Vella de Lleida han afegit un nou audiovisual a la capella de Sant Joan.
Lleida, castigada per Felip V amb la destrucció del nucli antic per convertir la catedral en caserna, tampoc té un lloc especial en l'imaginari col·lectiu dels catalans. Des que es va inaugurar el Tricentenari el públic ha pujat a la Seu, però no excessivament. Aquest i els altres punts de turisme d'interior defensen que el seu èxit també rau en la feina de promoció turística que han anat fent els últims anys, a més de l'augment generalitzat del turisme.
Els espais del Tricentenari no han estat els únics beneficiats del procés independentista. També ho han estat punts simbòlics del catalanisme com el Pi de les Tres Branques a Castellar del Riu (el Berguedà) o el monument a Lluís Companys a Tornabous (Urgell). Ambdós han estat víctimes recents d'atacs vandàlics, i els alcaldes de les dues poblacions remarquen que des que es van conèixer les notícies, les visites no han parat de pujar. Al costat del monument a Lluís Companys hi ha un nou centre d'interpretació, que tot i que de moment només ofereix visites concertades està tenint bona acollida. Un indret semblant és l'Espai Macià de les Borges Blanques. Després d'obrir el 2011, tenien una xifra estable de 8.000 visitants l'any. Aquest any ja han superat les 9.000 persones interessades en el polític que va proclamar la República Catalana.
LES FRASES
La Guerra Civil: el nord i el sud
Un altre tipus de turisme d'interior relacionat amb la història i la política és el que parla de la Guerra Civil. Els Espais de Memòria del Memorial Democràtic agrupen museus, búnquers, pobles destruïts, camps de batalla, rutes d'exili o monuments. Un punt destacat és el Museu Memorial de l'Exili, a la Jonquera, el punt per on van haver de passar els vençuts de la Guerra Civil buscant refugi en una Europa on s'estava preparant la II Guerra Mundial. El museu pretén fer memòria d'aquest camí, i sobretot del trencament que va suposar per a tantes persones.
A l'altra punta de Catalunya hi va haver un dels episodis més cruents del conflicte: la batalla de l'Ebre. A les rutes pels espais de la batalla que ofereix el Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre s'hi suma ara ‘Terra Enllà': rutes guiades pels escenaris de la batalla que posen l'accent en com ho van viure els protagonistes, amb un enfocament més social que bèl·lic. Ells mateixos acaben de crear l'exposició ‘Normandia, 70 anys', a Corbera d'Ebre.