Societat

Per primer cop, una festa reunirà els argelaguencs que viuen fora del poble

La trobada s'ha organitzat per a l'aplec del Guilar, que es farà el 7 de setembre i que servirà per estrenar les obres de millora que s'han fet a l'ermita

Aprofitant que s'han acabat les obres de rehabilitació de l'ermita del Guilar, on cada any es celebra un aplec molt popular, l'Ajuntament d'Argelaguer vol reunir la pròxima edició d'aquesta festa, el 7 de setembre, els argelaguencs que viuen lluny del poble. De moment ja n'han localitzat 180, als quals s'ha tramès un convit a l'aplec. “L'aplec del Guilar és sempre un motiu de trobada de tota la gent d'Argelaguer, i aquest cop, amb la capella restaurada, ens agradaria que hi participés també la gent que ara no viu al poble i recuperar el contacte”, explica l'alcalde, Josep Dorca. Com cada any, en el programa de l'aplec s'inclouen jocs per a la mainada, una missa i un dinar popular. Havent dinat hi haurà música amb Manelic de Pera.

L'edifici

El temple, situat a la serralada del sud del municipi, és originari dels segles XII o XIII i, malgrat les reformes i ampliacions de què ha estat objecte al llarg de la història, encara conserva elements i estructures romàniques. De totes maneres, l'aspecte actual respon a obres fetes més recentment, entre les quals, una restauració de mitjan dècada de 1970. D'altra banda, la imatge de la Mare de Déu és una rèplica de la gòtica d'alabastre que van fer malbé durant la Guerra Civil. La restitució la va pagar la família Rabert Pujol.

La intervenció

Darrerament l'edifici s'havia deteriorat, principalment a la façana sud, on es produïen filtracions d'aigua que provocaven l'esfondrament del paviment de la nau. Arran dels treballs que van efectuar els serveis tècnics de la Diputació, l'any passat es va descobrir que aquest mur no tenia fonaments i van haver de construir-ne uns, buidant la base i omplint-la de formigó.

Més recentment, s'han reparat el teulat del campanar –fet malbé probablement per un llamp– i les façanes de la torre. Aprofitant els treballs en aquesta part, s'ha obert un pas per la base de la torre que permet contemplar-ne l'interior i donar la volta completa al temple, cosa que fins ara resultava complicada perquè a la cara nord hi ha un pendent molt fort i força vegetació. A l'absis, s'ha recuperat una finestra, i la façana sud s'ha remolinat de nou. D'altra banda, s'ha eliminat un petit mur que hi havia en un lateral del porxo i això permet una millor vista panoràmica de la vall del Fluvià. En total, aquests treballs han costat 37.000 euros, que s'han cobert amb recursos de la Diputació de Girona i l'Ajuntament i amb la donació d'un particular.

LA FRASE

Ens agradaria que també hi participés la gent que ara no viu al poble i recuperar el contacte
Josep Dorca
ALCALDE D'ARGELAGUER

LA XIFRA

37.000
euros
ha costat la reforma del temple, que han pagat la Diputació, l'Ajuntament i un particular.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia