Societat

Arrenca a Salt la segona marxa per l'educació pública de Catalunya

La mobilització durarà vuit dies i recorrerà les comarques del Gironès, la Selva i el Maresme fins a Barcelona, on es clourà amb una gran manifestació

L'Assemblea Groga impulsa una ILP en defensa de l'escola pública i confia que la marxa ajudi a recollir signatures

L'Assamblea Groga de Catalunya ha tornat a sortir al carrer per defensar l'escola pública de qualitat, criticar les retallades i fer una crida als docents perquè siguin insubmisos i no apliquin la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) el proper curs.

L'any passat, un centenar de persones van sortir des de Ribes de Freser cap a Barcelona, després de fer un escarni públic davant la casa de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. En aquell cas, els manifestants cridaven lemes en contra de les retallades i les polítiques del govern. Avui s'han repetit les consignes crítiques amb Rigau i el govern català, però s'han afegit noves reivindicacions.

Una seixantena de persones han començat a caminar aquest dissabte des de Salt en una segona marxa que durarà vuit dies. Els manifestants, carregats amb motxilles, samarretes de color groc, botelles d'aigua i maletes a l'esquena, recorreran centenars de quilòmetres i passaran per les comarques del Gironès, la Selva i el Maresme fins arribar a Barcelona, on es clourà amb una gran manifestació. Des de l'organització esperen que es vagin sumant més participants al llarg del recorregut.

L'inici de la marxa ha inclòs el descobriment d'una placa commemorativa del 80è aniversari de l'Escola Racionalista de Salt, una acció de denúncia de l'escola concertada al col·legi Bell-lloc de Girona i una parada al col·legi Groc. Durant tot aquest dia els manifestants caminaran 27 quilòmetres fins a Vidreres i demà, diumenge, està previst que arribin a Blanes. Posteriorment passaran per pobles com Calella, Arenys de Mar, Mataró, Vilassar de Mar, El Masnou o Badalona fins arribar a Barcelona, dos dies abans de l'inici del curs escolar.

“Es veu que les nostres demandes no arriben a les orelles del govern, després de tres anys de lluita encara no ens escolta ni ens fa cas i, per això, fem aquesta marxa per crear lligams entre docents, famílies de tot Catalunya, enfortir-nos i lluitar col·lectivament contra tot el que estem patint”, ha explicat un dels portaveus i membres de l'Assemblea Groga de Catalunya, Àlex Rosa.

“Als polítics no els importa el model educatiu i despleguen decret rere decret en contra de l'escola pública, estem perdent democràcia i qualitat”, ha denunciat.

A partit dels vincles que es van teixir durant la primera edició de la marxa, l'organització ha redactat un nou manifest i una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en defensa de l'escola pública que ja s'ha admès a tràmit en el Parlament de Catalunya. Està previst que el proper mes de setembre es comencin a recollir les signatures per poder tirar endavant aquesta ILP.

Segons el portaveu de l'Assamblea, la iniciativa va agafar força després que la consellera afirmés que s'havia d'aplicar la LOMQE, més coneguda com a Llei Wert, a partir del proper curs per “imperatiu legal”.

“Això no és el que ens havia promès la consellera, per tots aquests motius la marxa també vol ser un crit perquè tots els docents i centres s'uneixin a la xarxa d'escoles insubmises per practicar la desobediència i la insubmissió a la LOMQE”, ha argumentat.

Rosa ha destacat que aquest any han prioritzat “fer parades més llargues pel territori, recórrer trams més curts perquè així la gent es pugui involucrar i conèixer més la nostra lluita”. Durant aquestes etapes, l'Assemblea Groga aprofitarà el temps per organitzar xerrades i conferències per donar a conèixer més les retallades que pateix el sistema educatiu públic i aconseguir voluntaris que ajudin a recollir les 500.000 firmes necessàries per la ILP.

Mobilitzacions a les Balears

Un dels participants a l'acte d'aquest dissabte ha estat el mestre balear Jaume Sastre, conegut per la seva vaga de fam en defensa de l'escola pública en català a les Illes Balears.

Sastre ha assegurat que mobilitzacions com la que comença avui “serveixen per transmetre un missatge clar, reforçar l'ànim col·lectiu dels docents i la col·laboració entre pares i alumnes”. Segons ell, la marxa també servirà per enviar un missatge “clar i contundent” als polítics: “Els polítics passen i els mestres queden, exigim ésser escoltats i no pot ser que cada canvi de legislatura signifiqui un canvi del model educatiu”.

D'altra banda, ha afirmat que la seva vaga de fam i les diverses vagues a l'ensenyament han servit de revulsiu per als docents balears. “Els professors estan més motivats que mai per plantar cara al govern de Bauzá. Està previst que hi hagi vaga el primer dia de curs i fortes mobilitzacions, com vagues de fam o vagues indefinides, durant la propera primavera”, ha avançat.

En la seva opinió, els mestres han acabat recorrent a aquestes tècniques perquè “els polítics com Bauzá només són sensibles en temes electorals”. En aquest sentit, ha constat que tot i els expedients, les dimissions de directors i la pressió política, tota la comunitat educativa “està fent pinya” i plantaran cara contra qualsevol “retallada de drets”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.