Societat

Un 90% d'ajuts del Banc dE Recursos ja es queden aquí

L'ONG, que gestiona material informàtic, mobiliari i sanitari excedent d'empreses, va començar a treballar fa 20 anys amb països empobrits

Ara la majoria de material l'aprofiten ONG catalanes

El Banc de Recursos és una ONG que treballa per a les altres ONG. La funció principal és fer que recursos que empreses i organitzacions ja no necessiten –des de mobiliari d'oficina fins a material informàtic passant per eines agrícoles– puguin ser reaprofitats per entitats que atenen col·lectius vulnerables. Si fa vint anys van començar traslladant tot aquest material a països empobrits del sud, ara, com a conseqüència de la crisi i de les retallades de subvencions per a projectes de cooperació internacional, el distribueixen entre entitats que treballen a Catalunya mateix.

“El balanç de l'any passat és molt significatiu –explica el director del Banc de Recursos, Jesús Lanao–, el 88% dels recursos que vam gestionar van anar a entitats del tercer sector de casa nostra, mentre que fa uns anys era el percentatge que anava a països del sud.” El canvi que es va començar a produir sobretot a partir del 2012. Mentre que les ONG que treballaven en projectes de cooperació internacional no tenen diners per al transport del material o fins i tot han de tancar projectes, les entitats socials que atenen persones en risc d'exclusió a Catalunya mateix tenen cada dia més persones que els truquen a la porta.

135 tones de material

L'any passat, 158 entitats (un 70% més que el 2012) van rebre material procedent de 42 empreses a través del Banc de Recursos. En xifres, es calcula que es van mobilitzar 135 tones de recursos per un valor de més de 839.283 euros. El 27% del total era mobiliari d'oficina –“moltes empreses que canvien de seu o que pleguen s'adrecen a nosaltres”, explica Lanao–; el 16%, roba industrial i nova; el 14%, electrodomèstics, i el 9%, equipament mèdic i sanitari.

En definitiva, el Banc de Recursos fa de pont entre el donant i l'associació que necessita algun tipus de material. “Tenim un portal anomenat Pont Solidari a través del qual les entitats socials veuen el que hi ha i ens diuen si els interessa alguna cosa”, indica Lanao. Llavors es tracta de posar-se d'acord sobre qui dóna i qui recull per trobar dia i hora. S'intenta prioritzar que se'n beneficiïn les ONG més petites i amb menys recursos propis i també la proximitat entre donant i beneficiari.

Entre les 158 ONG receptores del 2013 hi ha el centre d'educacióespecial Sant Joan de Déu de Barcelona, que va rebre mobiliari infantil; una residència d'avis de Vallirana, els llits d'un hospital, i pisos tutelats de la Fundació Bayt al-Thaqafa de Barcelona, electrodomèstics. Es van enviar tractors –donats per pagesos de Sudanell i de Torres de Segre– i material mèdic al Txad, i es va fer seguiment de projectes educatius, agrícoles i de salut a Bolívia. “Sempre és material que funciona i té molta vida útil. Som molt curosos en això”, especifica Lanao.

Filosofia de reutilització

El director del Banc de Recursos se sent especialment satisfet d'haver encomanat aquesta filosofia de reutilització a altres empreses. Posa l'exemple de la Farmacèutica Esteve, col·laboradora del Banc, que ha establert un circuit intern de reutilització de recursos que en un any li va permetre estalviar 69.000 euros.

LES XIFRES

71
per cent
dels ingressos del Banc de Recursos són quotes i donatius. El 24% són subvencions i el 3%, serveis a ONG.
2
beneficis
principals té el servei de l'entitat: l'aprofitament de recursos té un benefici social i alhora ambiental.

Una ONG nascuda de la casualitat

Una casualitat va fer que l'any 1994 nasqués el que ara és el Banc de Recursos. Un educador d'un centre de menors necessitava material per fer tallers amb els joves i no tenia diners. Va demanar a empreses si tenien excedents que li poguessin donar i va rebre una allau de material, sobretot ordinadors. Parlant-ho amb Jesús Lanao, jesuïta i actual director de l'ONG, van decidir enviar els ordinadors als centres de jesuïtes de Bolívia, el Txad i l'Índia. Els primers enviaments els van fer amb Intermón, però finalment es van constituir en associació. L'ONG té ara dues persones contractades i mobilitza cinquanta voluntaris. Lanao explica orgullós que
en aquests vint anys han reutilitzat material per un valor de 20 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia