Vallès Oriental

L'Agrària del Vallès promociona els cultius autòctons de la comarca

La cooperativa promou la recuperació de la varietat local d'olivera Vera i del cigró menut

L'Agrària del Vallès vol dur a terme dues accions per promoure i recuperar el cultiu autòcton de la comarca.

En primer lloc, la cooperativa vallesana vol promoure la recuperació de la varietat local d'olivera Vera, que s'estava empetitint a la comarca. De fet, la seva presència és molt irregular al territori vallesà. En segon terme, es vol potenciar la varietat del cigró menut. Per fer-ho, es començarà a comercialitzar en conserva –en format convencional i també ecològic.

La cooperativa va treballar juntament amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) per determinar el cap de clon de l'olivera Vera que es troba en una explotació de Caldes de Montbui. Amb l'estudi realitzat per l'IRTA, la cooperativa podrà multiplicar, en un futur, oliveres joves amb el nom de ‘Vera del Vallès'. “L'objectiu principal amb aquesta olivera és crear una planta certificada”, admet el director-gerent de l'Agrària del Vallès, Manel Cunill. D'aquesta manera, es busca afavorir i promoure el conreu d'aquesta varietat.

En Carles Nualart, de la Garriga, és un dels agricultors que més olivera Vera cultiva. A les seves terres hi té olivera Blanqueta i Vera, tot i que hi predomina la segona. Les condicions amb les quals es cultiva la olivera són molt importants. Hi ha varietats d'olivera que necessiten més espai que altres i que són més o menys reticents a la massificació del cultiu. “En el meu cas, la Vera la tinc en una plantació irregular i poc intensiva. De fet, algunes oliveres són rebrots de la gelada que va patir Catalunya l'any 56”, remarca Nualart.

Aquesta varietat local, s'utilitza majoritàriament per produir oli. “És un oli molt apreciat a la comarca i que no té res a envejar a altres varietats”, afegeix. La qualitat i el gust de l'oli depèn molt de la maduració de l'oliva. En el cas de Nualart, l'intenta collir d'hora, sobre la primera setmana de novembre. D'aquesta manera, “l'oli conté unes propietats, com l'amargura i l'aspror, que, dins dels seus límits, són molt ben valorades”. Tot i això, collir d'hora té uns inconvenients: una oliva més verda treu menys quantitat d'oli i això suposa una pèrdua de rendiment.

Pel que fa a la mecanització dels camps, Nualart comenta que si un pagès no s'ajuda de maquinària potent és molt difícil competir. Tot i això, recorda que en el cas concret de la varietat Vera, es preferible no fer plantacions intensives i collir les olives amb vibradors individuals o espolsadors mecànics per malmetre el menys possible l'olivera.

Aquest cultiu, però, es pot veure amenaçat per la mosca de l'olivera que pica la oliva i en fa disminuir la producció. La cooperativa, amb el suport de la Generalitat, ja hi està posant remei amb una xarxa de vigilància. A dia d'avui, hi ha quatre punts de control, a Marata, Sentmenat, Parets i la Garriga. “Fem el control amb feromones per evitar la presència massiva d'aquest paràsit”, comenta Cunill.

EL CIGRÓ MENUT, UN LLEGUM EN AUGE

Un altre dels projectes de la cooperativa agrària és treure al mercat noves conserves de cigró menut, amb la voluntat de recuperar aquest cultiu al Vallès Oriental. Les conserves es faran tant en format convencional com ecològic.

Pere Joan Alsina és un productor ecològic de cereals i llegums. “En producció ecològica no pots fer monocultiu i, per tant, introduïm el llegum perquè oxigena la terra. Poder donar sortida a un producte que fem servir per rotació és molt positiu”, explica Alsina.

L'agricultor de Gallecs reconeix que al principi no sabien què fer-ne del cigró, però, de mica en mica, es va posant en valor i es comença a vendre més. “Primer va ser la mongeta del ganxet, i ara ve el cigró, cosa que es molt important per obrir el ventall d'opcions per al consumidor”, diu.

El cigró menut no té tanta pell com el convencional, és més suau i té més utilitats a la cuina.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia