Societat

Campanya per demanar que la gent gran tingui un defensor com els infants

La crisi ha fet augmentar els casos de maltractament als ancians

Només un de cada cinc maltractaments patits per gent de la tercera edat s'arriba a detectar

Els jubilats i pensionistes de la UGT de Catalunya reclamen la creació del defensor dels drets de la gent gran al Síndic de Greuges. Actualment ja existeix un adjunt al Síndic per la defensa dels drets dels infants i els adolescents, i és per això que la Unió de Jubilats i Pensionistes en reclama un d'anàleg per protegir un sector de la població que, segons afirma, té un grau de dependència superior a la resta de grups d'edat.

La petició del defensor està fonamentada en un estudi publicat per la UGT anomenat La realitat sobre la indefensió de les persones grans, en el qual, en termes generals, s'analitzen la situació actual i les causes del maltractament a aquest sector de la població, del qual només es detecta un de cada cinc casos.

Actualment, a Catalunya hi ha més d'un milió de persones grans, el 16% de la població total. Segons l'estudi, no només ha augmentat l'esperança de vida, sinó que a partir dels 65 anys augmenta també “de manera exagerada” la taxa de discapacitat.

Aquest allargament de l'esperança de vida, i en pitjors condicions, és un dels motius pels quals augmenten els casos de maltractament. També, i especialment, durant els períodes de recessió econòmica. L'estudi ho relaciona amb l'increment del nombre de famílies que depenen de la pensió dels avis durant la crisi, així com la crescuda dels reagrupaments familiars, que s'han de fer càrrec dels avis. El maltractament, que pot adoptar diverses formes –físic, psíquic, d'abandonament, financer, de negligència, etc.–, és, segons l'informe, un problema de primer ordre amb un abordatge relativament nou “en comparació amb altres maltractaments com el de gènere i la infància”. La secretària general de la Unió de Jubilats i Pensionistes, Isabel Zarza, va entregar una carta al Síndic de Greuges en què s'explica la demanda.

LA XIFRA

16
per cent de la població
catalana és gent gran. Una xifra que ha crescut en 1,5 punts des del 2002.

LA FRASE

Disposem de lleis, normatives i protocols, però no de recursos específics
Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT
estudi de la realitat sobre la indefensió de les persones grans

Els ancians, també en espera

L'informe econòmic i social del sector d'atenció a les persones grans amb dependència a Catalunya s'ha presentat aquesta setmana per analitzar la seva situació, i ha posat en relleu les poques dades fiables que hi ha. L'informe, elaborat per l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) juntament amb Esade, mostra que actualment hi ha un 28% de les places residencials privades –que representen el 77% de l'oferta– buides, mentre que hi ha una llista d'espera de 17.000 persones per les places públiques. Revela també que l'administració participa en el finançament del 70% de les places totals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia