Societat

Els empleats discapacitats cobren un 11% menys que la resta de treballadors

Les diferències són més acusades entre ocupats de baixa qualificació i alts càrrecs

Hi ha menys escletxa entre homes i dones que en la resta d'àmbits

Els treballadors amb alguna discapacitat estan mal pagats, respecte de la resta d'empleats. Reben un 11,5% menys de sou per fer la mateixa feina que la resta de treballadors. La diferència salarial és transversal en tots els sectors productius i àmbits de treball, segons posa de manifest una enquesta de l'Instituto Nacional de Estadística (INE).

L'estudi de la situació laboral de les persones amb alguna discapacitat física o psíquica parteix del fet que la taxa d'ocupació ja és més baixa. Poc més d'un terç treballen (36%), fins a 40 punts
menys que la resta de la població. La taxa d'atur, doncs, també és superior a la de la resta de la població, amb cinc punts més, tot i que moltes d'aquestes persones ja renuncien a les llistes dels respectius serveis oficials d'ocupació.

En aquest context, el salari brut anual dels assalariats amb discapacitat és de 20.337 euros per treballador, lleugerament inferior al de la resta. Tot i això, les diferències salarials s'estan reduint. L'evolució de l'última dècada permet comprovar que s'han rebaixat en cinc punts, i de manera especialment significativa entre els llicenciats universitaris. Pel que fa a la tipologia del treballador, la diferència salarial radica en els alts directius i el personal qualificat. En els dos casos, la diferència radica en un 1% o un 16%, respectivament. En canvi, en la franja dels empleats mitjans equiparen els salaris, gairebé.

En l'àmbit de gènere, els discapacitats acrediten una diferència de salari molt més baixa entre homes i dones. És de només un 13,7%, mentre que en la resta d'àmbits, la bretxa se situa en un 23,3%.

No hi ha gaire diferències de retribucions segons la dimensió de l'empresa, ni tampoc geogràficament, segons la mateixa estadística de l'INE. Sí que s'exclouen de l'estudi els empleats en el sector primari del camp, la pesca i la ramaderia.

Les dades fan referència, en tots els casos, a empleats declarats i que cotitzen en el sistema de la seguretat social. Calcular diferències entre els assalariats en l'economia submergida esdevindria molt complex, tenint en compte que la majoria de discapacitats sí que estan inclosos en l'economia emergida i legal. Els avantatges fiscals que reben les companyies per donar-los feina afavoreixen el fet que fugin de l'economia submergida.

LES XIFRES

13,2
euros per hora reben de mitjana els discapacitats que treballen, un 9,5% menys que la resta d'empleats.
20.337
euros és el sou mitjà anual de l'any passat d'un discapacitat a l'Estat espanyol, segons l'INE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia