Societat

Tres escoles més amb el 25% de castellà

El TSJC obliga un centre de Tarragona, un de Salou i un de Cunit a fer matèries no lingüístiques en espanyol

Ensenyament recorrerà contra la resolució judicial per guanyar temps i diu que no variarà el model d'immersió

La polèmica sobre la llengua a l'escola catalana va reaparèixer ahir, vigília de la Diada, després que es fes públic que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a tres escoles més que facin un 25% de les assignatures no lingüístiques en castellà.

Es tracta de l'escola Cèsar August, de Tarragona; l'escola Voramar, de Salou, i Els Cossetans, de Cunit, tots tres centres públics d'educació infantil i primària, que se sumen als dos centres més que queden afectats per la mesura: Bonaventura Franciscans de Vilanova i la Geltrú i Escolapis de Sabadell.

Les tres escoles tenen un termini d'un mes per complir la resolució judicial i fonts del Departament d'Ensenyament van assegurar que la nova interlocutòria del TSJC no afectarà la vida ordinària dels centres, si més no a curt termini, ja que la Generalitat presentarà un recurs que, probablement, tal com va passar en els casos anteriors, servirà per dilatar el procés.

Ensenyament va explicar que la resolució de l'alt tribunal és la resposta a tres de la dotzena casos de pares que van demanar l'escolarització dels seus fills per la via judicial fa uns anys, tres dels quals ja han estat resolts.

En els recursos presentats anteriorment, el govern va adduir que les demandes dels pares ja havien estat ateses perquè els centres havien ofert als alumnes afectats atenció individualitzada en castellà. El tribunal, però, va rebutjar els arguments i va obligar tota la classe de l'alumne sol·licitant a fer un 25% de les assignatures no lingüístiques en castellà.

En el cas dels cinc centres afectats fins fa poc (n'hi ha tres que ja no ho estan perquè els alumnes o bé han acabat els estudis o han canviat d'escola), la interlocutòria va tenir una escassa incidència perquè va arribar a finals de juny. En aquella ocasió, la demanda va ser atesa l'última setmana de curs amb la realització de treballs en castellà.

En la mateixa línia que ha seguit fins ara de no avançar esdeveniments, el govern no ha explicat encara quines instruccions donarà als centres afectats (els tres nous són públics). Sí que ha recordat, però, que en cap cas es posarà en qüestió el model d'immersió lingüística en català vigent des de fa més de tres dècades. La solució, doncs, podria venir per la via de fer treballs en castellà i recordar que en molts centres es fan servir llibres i altre material didàctic en castellà i altres llengües.

A banda d'aquests casos, el Departament d'Ensenyament té sobre la taula una quarantena de sol·licituds d'escolarització en castellà a les quals se'n poden sumar altres fins al 15 de setembre, dia d'inici del curs. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va explicar que la major part d'aquestes demandes es van fer abans que es publiqués el reial decret del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que preveu pagar els 6.000 euros que costa l'escolarització en castellà en un centre privat als alumnes que no trobin un centre sufragat amb fons públics que imparteixi matèries no lingüístiques en espanyol.

L'Associació de Centres Privats no Concertats de Catalunya (Aenocc) ja va avisar al juliol que no havia rebut cap petició d'escolarització en castellà, cosa que fa de difícil aplicació el decret lingüístic de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe).

LES XIFRES

5
centres
hi ha actualment a Catalunya afectats per l'ordre del TSJC de fer un 25% de les classes en castellà.
40
sol·licituds
aproximadament ha rebut fins ara Ensenyament per escolaritzar aquest curs els fills en castellà.

Més de cent centres, contra la llei Wert

Més d'un centenar de consells escolars de centres educatius catalans han mostrat per escrit el seu rebuig a la llei Wert, segons va explicar ahir la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac). A més, una trentena d'escoles s'han adherit a la Xarxa d'Escoles Insubmisses impulsada per la Fapac.

El rebuig a la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) també s'ha vehiculat a través de corporacions locals com els districtes, consells escolars municipals i ajuntaments, entre els quals hi ha els districtes de Gràcia i Sant Andreu de Barcelona, que sumen una quarantena d'escoles. Aquestes institucions han aprovat declaracions institucionals de rebuig a la reforma educativa i a favor de les iniciatives de resistència contra la Lomqe. També ho han fet els ajuntaments de Girona, Figueres, Ripollet, Pals, Cornellà de Llobregat i Terrassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi ambient

Neixen sis pollets de corriol camanegre a la platja de Tamarit

Tarragona
Societat

Tanca temporalment la biblioteca Gabriel García Márquez per reparar “desperfectes”

Barcelona
judicial

Amnistiats els exregidors de Pineda condemnats per coaccions a un hoteler l’1-O

barcelona
societat

Presenten onze denúncies contra apartaments turístics il·legals a Tarragona

Tarragona
CULTURA

El Festival Mar d’Estiu es farà al Torrentó de Can Gelat de Santa Susanna

PINEDA / SANTA SUSANNA
societat

La Paeria aposta per a la millora de la gestió de les colònies de gats comunitaris

Lleida
Societat

Voluntaris treballen a Envall per a recuperar el poble

Envall

Manu Guix tanca la Festa Major amb un concert a l’Aplec de l’Amor

BLANES
Medi Ambient

La sequera no ha acabat on l’aigua arriba en camions

Barcelona