Cafè i sardanes
El rodenc Josep Verdaguer arriba als 500 programes de sardanes a Ràdio Roda.
El 20 de març de 2004, Josep Verdaguer va decidir iniciar una aventura radiofònica a les cabines de Ràdio Roda. Deu anys després i, pràcticament, cada dimecres de 3 a 4 de la tarda, Verdaguer ofereix als oients de l'emissora la possibilitat d'escoltar durant una hora entre 8 i 10 sardanes amb petits comentaris sobre el compositor o alguna entrevista relacionada amb aquesta activitat. El programa, que duu el nom de Cafè i sardanes perquè coincideix amb l'hora de prendre aquesta beguda revitalitzant, va arribar als 500 programes el passat juliol.
Verdaguer és un apassionat de les sardanes i a través de la ràdio ha aconseguit, en algunes ocasions amb l'ajuda de col·laboradors, donar una certa cobertura a aquest ball popular. De fet, el conductor del programa explica que dins del mateix fa un concurs amb una pregunta per als oients bàsicament es tracta d'endevinar quina sardana està sonant en què ha trucat gent de Girona, Palamós o Malgrat de Mar, ja que ho escolten a través d'internet. És bonic que hi hagi gent que truca des de fora i els agradi el programa. Per aquests detalls estic satisfet, comenta Verdaguer.
Tot i així, el presentador de Cafè i sardanes reconeix que actualment aquesta activitat va a la baixa, ja que cada cop la gent que va a ballar sardanes és més gran i de joves no en pugen gaires. A més, afegeix que li sap greu que en aquests moments no es potenciï tant aquesta activitat. Sembla que la sardana l'hagin deixada de banda, perquè ara es potencien molt més els castellers, sentencia el veterà presentador.
Com a curiositat s'ha de remarcar que tot i haver-hi una agrupació sardanista a Roda de Ter, Verdaguer vol restar-ne al marge perquè pensa que tothom té els seus propis criteris. Tot i això, com a apassionat d'aquesta dansa popular catalana, sempre va a ballar-la amb la seva dona i un grup d'amics allà on se'n facin. L'altra debilitat de Verdaguer és Vicenç Bou, un compositor de sardanes nascut a Torroella de Montgrí. I per homenatjar-lo, normalment, en el seu programa el segon tema sol ser d'aquest personatge històric del panorama sardanístic.