Societat

Els danys de l'aiguat pugen a un milió d'euros a Manlleu

Els ajuntaments de Manlleu, Roda de Ter i Torelló hauran de fer importants inversions per arreglar les destrosses de la pluja

També es faran altres millores per evitar que es repeteixin

L'Ajuntament de Manlleu (Osona) calcula que arranjar els desperfectes de la tempesta que va caure el divendres 5 de setembre els costarà entre 700.000 euros i un milió d'euros. D'aigua ja no en queda a Manlleu, ni tampoc a Roda ni a Torelló, els municipis més afectats, però les conseqüències encara es noten i es notaran. Els darrers dies els consistoris s'han dedicat a avaluar els danys i a detectar l'origen dels aiguats.

Els dos punts més afectats de Manlleu, i que requeriran bona part de la inversió, són el canal, on va tenir lloc l'esfondrament d'un tram d'uns 25 metres, i el pavelló, on la inundació va malmetre la pista del parquet. “Els aiguats fan que ens hàgim de replantejar què fem amb les inversions”, assegura l'alcalde, Pere Prat. El batlle explica que estan en contacte amb la Diputació i la Generalitat per buscar vies per afrontar aquestes despeses extraordinàries. Ara mateix la prioritat és arreglar la pista de parquet del pavelló municipal, on es juga a bàsquet i a futbol sala, perquè els diversos equips puguin disposar-ne com més aviat millor, ja que ara està impracticable. En canvi, el tram del canal voldrà més temps. “Entre tot hi estarem quatre, cinc o sis mesos ben bons”, admet Prat.

A Roda, on encara no s'atreveixen a estimar el cost d'arranjar els danys, ja s'ha acabat de netejar la zona esportiva, on la pista va quedar totalment inundada per la gran quantitat d'aigua que es va acumular en aquesta àrea. L'objectiu és, segons explica l'alcalde, Jordi Serra, que la setmana vinent els clubs que en fan ús ja puguin utilitzar novament el pavelló.

D'altra banda, a Torelló, el municipi d'Osona més afectat pels aiguats i pedregades de l'estiu, l'alcalde, Santi Vivet, admet que quan plou és difícil evitar incidències, però que s'ha de fer alguna cosa més. “Que una part d'aigua vagi per sobre és normal, però n'hem de desviar tanta com puguem. Hem de veure en quins punts hem d'actuar. Si això vol dir fer un col·lector de metre i mig i travessar tot el carrer haurem de veure què val i què costa”, diu l'alcalde. A més, també es farà el manteniment de les reixes de clavegueram mentre plou i es canviaran algunes reixes. “Quan plou et sents impotent. Hi va haver un moment en què vaig dir a un regidor: «Gairebé tinc ganes de plorar»”, assegura Vivet.

Pedregada a Tona i Vic

Els incidents vinculats a la pluja van tornar ahir a la nit a la comarca d'Osona amb una intensa tempesta elèctrica acompanyada de pedra que hauria afectat, segons ACN, els municipis de Tona i Vic. Concretament, la tempesta, caiguda més enllà de les deu de la nit, hauria provocat el tall de la carretera C-17 a Tona en sentit Barcelona per la caiguda d'arbres a la calçada. A més, la pluja hauria provocat inundacions en habitatges i caiguda de teules als carrers. La pedregada va ser tan intensa que també hauria malmès diferents elements del mobiliari urbà dels dos municipis.

LA DATA

05.09.14
és el dia
que hi va haver les fortes pluges a la comarca d'Osona que van causar danys importants.

LA FRASE

Hi va haver un moment en què vaig dir a un regidor: «Gairebé tinc ganes de plorar»
Santi Vivet
Alcalde de torelló

Una mànega toca terra a l'Hospitalet de l'Infant

Els banyistes que es trobaven ahir al migdia a la platja del Torn de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) van haver de córrer quan una mànega va tocar terra, molt a prop del punt d'atenció del servei de socorrisme. Tot i l'espant inicial, els banyistes van poder tornar ràpidament a les tovalloles. De fet, anteriorment a aquesta mànega més consistent, ja havien pogut observar dues petites mànegues d'aigua sobre el mar. La mànega formava part d'una tempesta que va descarregar 35 litres per metre quadrat en poca estona al centre de la població.

La tempesta va afectar diferents zones del país i Protecció Civil no va desactivar l'alerta del pla Inuncat fins a quarts de vuit del vespre. Tot i no haver-hi danys greus, els bombers van haver de fer una desena de sortides, la majoria al Baix Ebre, i el 112 va rebre una vintena de trucades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA
SEGURETAT

La Guàrdia Urbana ja usa drons per vigilar l’Horta de Lleida

LLEIDA
serveis

Barcelona neteja en cinc mesos 138.000 m² de pintades dels carrers

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Parc del Garraf vol créixer i ser parc natural

SITGES

La UdG prioritza “el rendiment de coneixement” per sobre de l’econòmic en el Parc de Recerca i Innovació

GIRONA
Òscar Escuder
President de Plataforma per la Llengua

“Hem de revertir la tendència del baix ús social del català”

Barcelona

Malgrat, exemple per a Greenpeace

Malgrat de Mar
LA crònica

Bronzo, on es pot tastar Venècia sense sortir de Barcelona

Barcelona
BANYOLES

Impulsen un manifest perquè el Monestir de Sant Esteve passi a ser de la ciutat

BANYOLES